Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1491]

Wegańska pasta do pieczywa z tofu wędzonego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Niezwykle prosta do zrobienia pasta i niezwykle pyszna. Idealna do pieczywa. Na śniadanie i na kolację. Kto by pomyślał, że z tofu można zrobić taką pyszną pastę, użyjcie do tego koniecznie tofu wędzonego.

Wegańska pasta do pieczywa z tofu wędzonego

Składniki:

Wegańska pasta do pieczywa z tofu wędzonego

Składniki:

  • 2 opakowania wędzonego tofu (po 18 dag każde)
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • słodka papryka mielona według uznania
  • bazylia suszona według uznania
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • 1 łyżeczka zimnej wody

Sposób przygotowania:

Wegańska pasta do pieczywa z tofu wędzonego
1. Czosnek i cebulę obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię na rozgrzaną oliwę, oprószamy solą i dusimy do miękkości. Usmażone składniki studzimy.

2. Tofu i usmażone warzywa przekładamy do miski, dodajemy przyprawy, wodę i łyżeczkę oliwy i za pomocą blendera ręcznego miksujemy na gładką pastę.

3. Pastę przed podaniem schładzamy w lodówce. Gotowe. Podajemy i smacznego życzę.

Moje rady:

Porcja pasty dla 4 osób.

Przed podaniem pastę chłodzimy w lodówce.