Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Jajka w sosie jogurtowo-musztardowym z oliwą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam bardzo pyszne jajka w sosie jogurtowo-musztardowym z oliwą i szczypiorkiem z domowego ogródka. Bardzo proste i bardzo szybkie w wykonaniu. Można przygotować na różne imprezy, śniadanie czy kolację. Bardzo polecam.

Jajka w sosie jogurtowo-musztardowym z oliwą

Składniki:

Jajka w sosie jogurtowo-musztardowym z oliwą

Sos:

  • 20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 małe łyżeczki musztardy stołowej
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony według uznania
  • przyprawa do sałatek i dipów według uznania

Dodatkowo:

  • 8 jajek
  • szczypiorek siekany według uznania

Sposób przygotowania:

Jajka w sosie jogurtowo-musztardowym z oliwą
1. Składniki na sos jogurtowo-musztardowy przełożyć do miseczki i dokładnie wymieszać. Następnie przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz przyprawą do sałatek i dipów, przyprawy dodałam pół łyżeczki, ale można dać według uznania, mniej lub więcej. Gotowy sos wstawić do lodówki do schłodzenia.

2. W między czasie gdy sos się chłodzi ugotować jajka na twardo, wystudzić je i obrać ze skorupek, następnie przekroić je na pół.

3. Jajka ułożyć na talerzach, polać schłodzonym sosem i posypać według uznania posiekanym szczypiorkiem. Gotowe.

4. Smacznego.

Moje rady:

Porcja dla 4 osób.