bogusia19

bogusia19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 222]

Przekładaniec z kaszy i maku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo fajny i ciekawy przepis. Polecam

Przekładaniec z kaszy i maku

Składniki:

Przekładaniec z kaszy i maku

 

  • kaszy (gryczana lub krakowska), 1,5 szklanki ma¬ku, 0,5 szklanki cukru (można dodać

Sposób przygotowania:

Przekładaniec z kaszy i maku
Kaszę ugotować w potrójnej ilości wody ze szczyptą soli i łyżką masła lub margaryny. Zawinąć garnek w koc, aby doszła. Mak sparzyć wrzątkiem, zemleć w maszynce, dodać część cukru i łyżkę miodu, zapach. Na dużymi płaskim talerzu układać warstwami kaszę i mak (aż do wyczerpania składników). Na •wierzchu powinna być (kasza. Śmietankę ubić z cukrem i zapachem i podać osobno do polewania. Przekładaniec może być podany na ciepło, ale bardzo dobry jest też na zimno. Jeżeli śmietanka zostanie ubita na krem, wówczas można go wyłożyć na wierzch przekładańca.