KarolinaS

KarolinaS

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Przepis na domowy makaron

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smakowity najlepszy na świecie domowy makaron jajeczny- niezbędny składnik pysznego rosołku ale doskonały także do innych dań, Polecam!

Przepis na domowy makaron

Składniki:

Przepis na domowy makaron

 

 

Sposób przygotowania:

Przepis na domowy makaron
Mąkę obowiązkowo przesiewamy i wbijamy do niej jedno jajko i jedno żółtko. Dzięki temu nasz makaronik będzie miał fantastyczny żółty kolorek. Do makaronu dosypujemy szczyptę soli i sami oceniamy jego konsystencję. Jeśli ciasto jest bardzo suche dodajemy odrobinę wody i oliwy z oliwek- jeśli zrobi się zbyt "mokre" dodajemy mąki. Ciasto wyrabiamy aż swobodnie będzie odchodzić od palców i będzie zarazem elastyczne. Gotowe ciasto odkładamy na 20 minut zawinięte w folię tak aby nie obeschło. Następnie rozwałkowujemy bardzo cieniutko i wycinamy pożądany kształt- np. cienkie paski. Gotowy makaron suszymy a następnie gotujemy.Smacznego!