Bouillabaisse (prawidłowa wymowa: bujabes) to zupa rybna wywodząca się z południowych regionów Francji. Przyrządza się ją głównie na wybrzeżu Morza Śródziemnego. Najpopularniejsze składniki bouillabaisse to ryby morskie (halibut, dorsz, żabnica, strzępiel), małże, krewetki, kalmary, langusty, kraby i przegrzebki. Ryby i owoce morza, na których gotowany jest bulion, odcedza się przed podaniem i serwuje na oddzielnym talerzu. Do prowansalskiej zupy rybnej dodaje się także pomidory, czosnek i szafran. Gotowe danie można posypać koperkiem.
Makaron z krewetkami

Makaron z krewetkami

Utarło się, że spaghetti podajemy z sosem pomidorowym i mięsem mielonym. Ewentualnie kurczakiem i śmietaną. Warto sięgać także po inne patenty na ten makaron. Jakie? Na przykład spaghetti z krewetkami! To świetny sposób na przygotowanie owoców morza. Do sosu oprócz skorupiaków dobrze jest wykorzystać szpinak, czosnek czy nawet cukinię. Całość można zagęścić śmietaną lub przecierem pomidorowym, tworząc bardzo aromatyczny sos. Takie danie warto dodatkowo udekorować odrobiną startego parmezanu.

Zupa rybna z karpia

Zupa rybna z karpia

Zupa rybna z karpia to tradycyjne wigilijne danie. Jest to potrawa smaczna i zdrowa. Do jej przygotowania potrzebujemy niewiele składników. Zupę z karpia przygotowujemy z oczyszczonej głowy tej ryby, włoszczyzny, przypraw, ziół, wody i śmietany. Możemy podawać ją z dodatkiem lanych kluseczek lub kromki białego pieczywa.

Zupa rybna z filetów

Zupa rybna z filetów

Zupę rybną najłatwiej jest ugotować na bazie filetów. Wówczas zmniejsza się ryzyko przedostania się ości do wywaru. W ten sposób można przygotować zupę z dorsza, łososia, pstrąga czy nawet karpia. Aby danie było bardziej esencjonalne i wyrazistsze w smaku, warto dodać także inne owoce morza oraz włoszczyznę. Można także pomieszać kilka gatunków ryb, tworząc unikalną kompozycję smaku. Całość warto doprawić świeżą pietruszką oraz solą i pieprzem.

Rosyjska zupa rybna

Rosyjska zupa rybna

Rosyjska zupa rybna, znana również jako zupa ucha syberyjska, to danie, które przyrządza się z kilku gatunków ryb słodkowodnych. Najczęściej są to: płoć, karp, lin i szczupak. Ważnym dodatkiem do uchy jest cebula, którą wrzuca się do bulionu w całości i w łupince. Dzięki temu zupa ma charakterystyczny smak i piękny złoty kolor. Ponadto składnikami rosyjskiej zupy rybnej są: koperek, ziemniaki, masło, marchewka, natka pietruszki (dodawana pod koniec gotowania), ziele angielskie i liść laurowy. Zupę podaje się z plasterkami cytryny. Można ja też udekorować śmietaną.

Ryby

Ryby

Ryby można przygotować na różne sposoby: gotować w całości, zapiec lub usmażyć (obtoczone w bułce tartej i mące lub bez panierki). Najpopularniejszymi rybami w Polsce są dorsze, mintaje, sole, morszczuki oraz pstrągi. Na wigilijnym stole zamiast karpia coraz częściej pojawia się panga. Popularne są rybne nuggetsy podawane z ziemniakami lub frytkami oraz surówką z kiszonej kapusty. Ryby często kropi się cytryną, aby miały wyraźniejszy smak.

Owoce morza

Owoce morza

Owoce morza są przysmakiem krajów śródziemnomorskich, takich jak Francja czy Włochy. Popularni przedstawiciele to homar, ośmiornica, krewetki, kraby czy ostrygi. Owoce morza świetnie komponują się z makaronami, pomidorami i papryczkami chilli. Mają podobne wartości odżywcze co ryby, czyli kwasy tłuszczowe omega-3 oraz liczne witaminy z grupy B. Działają antynowotworowo i zwiększają odporność organizmu. Ze względu na częste zanieczyszczenia owoców morza, nie zaleca się podawania ich małym dzieciom i kobietom w ciąży.

Krewetki w sosie

Krewetki w sosie

Krewetki, podobnie jak kurczak, są dość uniwersalnym składnikiem. Można je łączyć nie tylko z wieloma przyprawami, lecz także sosami. Takie krewetki w sosie pomidorowym, śmietanowym lub słodko-kwaśnym świetnie smakują z ryżem lub smażonym makaronem chińskim. Z kolei skorupiaki z sosem czosnkowym warto dodawać do sałatek i przystawek, w tym wytrawnych tartaletek. Skorupiaki można także łączyć z pastą lub sosem curry, uzyskując bardzo aromatyczne orientalne danie z owoców morza!

Polecane przepisy do kategorii Bouillabaisse

Znaleźliśmy 2 przepisów w kategorii Bouillabaisse