Dorota0309

Dorota0309

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 20]

Zupa rybna bouillabaise

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszna francuska zupa rybna

Zupa rybna bouillabaise

Składniki:

Zupa rybna bouillabaise

 

  • 1 ogon i 4 dzwonki węgorza
  • 1 kg oczyszczonego dorsza
  • 2-3 oczyszczone okonie
  • bulion rybny
  • 3-4 cebule
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 kg pomidorów
  • 200 ml białego wina
  • 1 główka czosnku
  • koncentrat pomidorowy (3 łyżeczki)
  • oliwa z oliwek
  • szafran
  • sól, pieprz
  • grzanki

Sposób przygotowania:

Zupa rybna bouillabaise
Węgorza drobno pokroić, usmażyć na odrobinie oliwy. Zalać białym winem, dodać pokrojone drobno pomidory. Całość smażyć przez parę minut. Następnie zalać częścią bulionu i dodać 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Odparować i gotować na małym ogniu, aż całość zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem, szafranem.

Ziemniaki pokroić na plastry, a cebulę (drobno posiekaną) i czosnek usmażyć na odrobinie oliwy. Odstawić.

Do potrawki z węgorza dolać resztę bulionu, dodać pozostałe sprawione ryby pokrojone na kawałki, ziemniaki i cebulę. Gotowac przez co najmniej 20 min.

Ziemniaki i ryby wyjąć z zupy, ułożyć na talerzu. Bulion przecedzić, polać rybę lub przelać do wazy.

Podawać z grzankami.