Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Zupa rybna z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Oryginalna zupa rybna z dorsza podana z ryżem w stylu orientalnym. Ma bardzo ciekawy smak i jest warta wypróbowania. Polecam!

Zupa rybna z ryżem

Składniki:

Zupa rybna z ryżem

 

  • 300 g filetów z dorsza
  • 3 małe marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 200 g zielonego groszku mrożonego
  • pęczek szczypiorku
  • 2-3 cm kawałek imbiru
  • sok z 1 limonki
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 200 g ryżu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Zupa rybna z ryżem

ETAP 1:

Zupa rybna z ryżem
Warzywa smażymy razem z imbirem i sokiem z limonki

W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę oraz drobno posiekany szczypiorek. Smażyć do zeszklenia.

Następnie dodać marchewki i pietruszkę pokrojone w drobną kostkę. Imbir obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o małych oczkach i wrzucić do garnka.

Na końcu dodać sok z limonki i smażyć około 5 min.

ETAP 2:

Zupa rybna z ryżem
Dorsz umyty, osuszony i pokrojony w grubą kostkę wrzucić do zupy

Zalać wszystko gorącą wodą w ilości ok. 1,5 litra i doprowadzić do wrzenia. Dodać zielony groszek.

Filet z dorsza umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę i wrzucić do zupy.

Przyprawić sosem sojowym, papryką słodką mieloną, cukrem, solą oraz pieprzem i gotować jeszcze 5-7 min.

ETAP 3:

Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Do miseczki wyłożyć ryż i zalać zupą.

P.S. Najlepszy będzie ryż jaśminowy.