W wielu kwestiach Rosjanie i Polacy są do siebie bardzo podobni. Obydwa narody patrzą z pewną pobłażliwością na swoją narodową kuchnię, a co więcej uznają ją za niezdrową i prostacką.
W przypadku Rosjan wychwalanie cudzej kuchni, takiej jak włoska czy japońska ma swoją tradycję jeszcze w czasach Rosji carskiej, kiedy większość rosyjskiej arystokracji mówiła po francusku dystansując się od prostego ludu. Zjawisko to zostało pogłębione po zakończeniu Zimnej Wojny i otwarciu się Rosji na Zachód.
Jednak dystansowanie się Rosjan od swojej kuchni ma zdaniem niektórych ma wątłe podstawy – wiele potraw uważanych jako rosyjskie nie mają z matuszką rassiją nic wspólnego. I tak – barszcz to zupa ukraińska, a ziemniaki pochodzą przecież z Ameryki. Podobnie jest w Polsce - czy nasz tradycyjny schabowy nie jest bliskim krewnym austriackiego sznycla? Znawcy kuchni rosyjskiej obstają na stanowisku, że tradycyjna kuchnia naszych sąsiadów nie znała ziemniaków czy pomidorów. Brakowało również mięsa.
Bliny z kawiorem i śmietaną autorstwa paulisia_elk, Pielmieni od anemon i Solianka według przepisu Berniki, ale to nie wszystko - sprawdźcie przepisy z kuchni rosyjskiej na gotujmy.pl >>>
Rosja zdaniem tamtejszych smakoszy dużo zbóż, ryb i nabiału. Poza tym - miodu, ogórków, kapusty, jabłek i owoców rosyjskich lasów – grzybów i jagód. Ze względu na klimat niewiele potraw było jedzonych świeżych, częściej były solone, suszone lub marynowane.
Powrót do korzeni rosyjskiej kuchni to szansa otwarcia narodu na agrarną tradycję Rosjan, przerwaną przez rządy komunistów. Pasjonaci rosyjskiej kuchni podróżują, zbierają przepisy, blogują i opowiadają o tradycyjnej rosyjskiej kuchni, podobny proces obserwujemy też w Polsce, gdzie prawdziwa kuchnia polska jest odkrywana przez takich szefów kuchni jak Wojciech Modest Amaro.
Bliny z kurkami i śmietaną od paulisia_elk, Tradycyjna zupa szczi autorstwa Berniki i Śledź pod futerkiem Polpala.
Jesteście ciekawi innych rosyjskich przepisów? Zapraszamy do kategorii kuchnia rosyjska >>>
W przypadku Rosjan wychwalanie cudzej kuchni, takiej jak włoska czy japońska ma swoją tradycję jeszcze w czasach Rosji carskiej, kiedy większość rosyjskiej arystokracji mówiła po francusku dystansując się od prostego ludu. Zjawisko to zostało pogłębione po zakończeniu Zimnej Wojny i otwarciu się Rosji na Zachód.
Jednak dystansowanie się Rosjan od swojej kuchni ma zdaniem niektórych ma wątłe podstawy – wiele potraw uważanych jako rosyjskie nie mają z matuszką rassiją nic wspólnego. I tak – barszcz to zupa ukraińska, a ziemniaki pochodzą przecież z Ameryki. Podobnie jest w Polsce - czy nasz tradycyjny schabowy nie jest bliskim krewnym austriackiego sznycla? Znawcy kuchni rosyjskiej obstają na stanowisku, że tradycyjna kuchnia naszych sąsiadów nie znała ziemniaków czy pomidorów. Brakowało również mięsa.
Bliny z kawiorem i śmietaną autorstwa paulisia_elk, Pielmieni od anemon i Solianka według przepisu Berniki, ale to nie wszystko - sprawdźcie przepisy z kuchni rosyjskiej na gotujmy.pl >>>
Rosja zdaniem tamtejszych smakoszy dużo zbóż, ryb i nabiału. Poza tym - miodu, ogórków, kapusty, jabłek i owoców rosyjskich lasów – grzybów i jagód. Ze względu na klimat niewiele potraw było jedzonych świeżych, częściej były solone, suszone lub marynowane.
Powrót do korzeni rosyjskiej kuchni to szansa otwarcia narodu na agrarną tradycję Rosjan, przerwaną przez rządy komunistów. Pasjonaci rosyjskiej kuchni podróżują, zbierają przepisy, blogują i opowiadają o tradycyjnej rosyjskiej kuchni, podobny proces obserwujemy też w Polsce, gdzie prawdziwa kuchnia polska jest odkrywana przez takich szefów kuchni jak Wojciech Modest Amaro.
Bliny z kurkami i śmietaną od paulisia_elk, Tradycyjna zupa szczi autorstwa Berniki i Śledź pod futerkiem Polpala.
Jesteście ciekawi innych rosyjskich przepisów? Zapraszamy do kategorii kuchnia rosyjska >>>