eli_555

eli_555

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1352]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Zupa rybna z dorszem Bacalau czyli Caldeirada

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszna Portugalska zupa rybna z dodatkiem dużej ilości warzyw. Jest to treściwa potrawa jednogarnkowa.

Zupa rybna z dorszem Bacalau czyli Caldeirada Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa rybna z dorszem Bacalau czyli Caldeirada

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa rybna z dorszem Bacalau czyli Caldeirada
Dorsza odmrozić,opłukać,pokroić w dużą kostkę,zalać mlekiem i wstawić do lodówki na godzinę. Po godzinie dorsza odsączyć,oprószyć łyżką przyprawy do ryb,wymieszać i odstawić na godzinę do lodówki. Łososia umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w dużą kostkę. Do łososia dodać łyżkę przyprawy,wymieszać i włożyć do lodówki na godzinę. Ziemniaki obrać ze skórki,umyć i pokroić w grube plastry. Papryki umyć,usunąć szypułki i gniazda nasienne. Miąższ papryki pokroić w paski. Cebule obrać z łupinek i pokroić w ćwierć krążki. Czosnek obrać z łupinek i drobno posiekać. Pomidory umyć i zalać wrzącą wodą. Po kilku minutach odcedzić i zalać na 5 minut zimną wodą. Z pomidorów zdjąć skórę. Podzielić pomidory na ćwiartki i pokroić w grube plastry. Do dużego garnka wlać oliwę i dodawać warstwami:1/3 ziemniaków,oprószyć solą,pieprzem,dodać połowę marchewki,połowę cebuli i czosnku,połowę pomidorów,oprószyć pieprzem,dodać dorsza,połowę papryki,2 liście laurowe i 4 ziarenka ziela angielskiego,1/3 ziemniaków,oprószyć solą i pieprzem,resztę marchewki,cebuli,czosnku i pomidorów,łososia,resztę papryki i ziemniaków. Całość oprószyć solą i pieprzem. Do garnka ze składnikami zupy wlać 300 ml wody i gotować na małym ogniu przez 25 minut. Do gotowej zupy wlać śmietanę i zagotować. Natkę pietruszki umyć i osuszyć. Zupę rozlać na talerze i udekorować natką pietruszki. Smacznego!
Zupa rybna z dorszem Bacalau czyli Caldeirada
Paprykę pokroić w paski,ziemniaki pokroić wgrube plastry.
Zupa rybna z dorszem Bacalau czyli Caldeirada
Dorsza wymoczyć w mleku,odsączyć i oprószyć przyprawą do ryb.
Zupa rybna z dorszem Bacalau czyli Caldeirada
Łososia pokroić i oprószyć przyprawą do ryb.