Jak zrobić kotlety ziemniaczane?
Pyszną odmianą kotletów, które przygotuje się o każdej porze roku są kotlety ziemniaczane z jajkiem gotowanym na twardo. Ziemniaki należy ugotować i rozgnieść na puree za pomocą tłuczka. Jajka na twardo obiera się i kroi w grubą kostkę, następnie dodaje się je do ziemniaków. Aby danie stało się treściwsze, można do masy ziemniaczano-jajecznej dodać ugotowanego w lekko osolonej wodzie zielonego groszku. Kolejnym krokiem jest dodanie jajka i mąki ziemniaczanej oraz przypraw: soli i czarnego pieprzu, najlepiej świeżo mielonego. Ponadto, masę można wzbogacić o posiekaną, świeżą natkę pietruszki. Całość należy dokładnie wymieszać, a z powstałej masy formuje się kotlety o podłużnym kształcie, które następnie panieruje się w tartej bułce. Przygotowane kotlety ziemniaczane smaży się na rozgrzanym maśle do momentu ich zarumienienia z obu stron.
Kotlety ziemniaczane z jajecznym farszem
Innym sposobem na przygotowanie smacznej potrawy są kotlety ziemniaczana faszerowane pastą jajeczną. Jajka gotuje się na twardo, a po przestudzeniu kroi się je w kostkę lub rozgniata widelcem. Masę doprawia się solą i pieprzem, a następnie dodaje się do niej majonezu i całość miesza do momentu dokładnego połączenia wszystkich składników. Przygotowane kotlety z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem zeszklonej na oleju cebulki, spłaszcza się, a na ich środek kładzie się pastę z jajek. Kotlety należy złożyć i ponownie uformować na odpowiedni kształt i obtoczyć w tartej bułce.
Z czym podawać kotlety ziemniaczane?
Kotlety ziemniaczane z jajkiem najczęściej podaje się z ulubionymi sosami. Jedną z propozycji jest zestawienie kotletów z paprykowym sosem i kwaśną śmietaną. Potrawa doskonale smakuje również z sosem grzybowym przygotowanym ze świeżych grzybów, śmietany kremówki, posiekanej natki pietruszki bądź koperku i cebuli. Grzyby należy dokładnie umyć, pokroić i osuszyć na papierowym ręczniku. Cebulę podsmaża się na maśle z dodatkiem wyciśniętego czosnku, a następnie dodaje się do niej pokrojonych grzybów. Do całości wlewa się śmietankę, doprawia solą i pieprzem i zagotowuje. Sos gotuje się około 3-5 minut, aż stanie się gęsty. Na sam koniec należy do niego dodać zieleninę (koperek lub natkę). Kotlety ziemniaczane z grzybowym sosem smacznie komponują się z podsmażonym, świeżym szpinakiem lub gotowaną fasolką szparagową.
Pyszną odmianą kotletów, które przygotuje się o każdej porze roku są kotlety ziemniaczane z jajkiem gotowanym na twardo. Ziemniaki należy ugotować i rozgnieść na puree za pomocą tłuczka. Jajka na twardo obiera się i kroi w grubą kostkę, następnie dodaje się je do ziemniaków. Aby danie stało się treściwsze, można do masy ziemniaczano-jajecznej dodać ugotowanego w lekko osolonej wodzie zielonego groszku. Kolejnym krokiem jest dodanie jajka i mąki ziemniaczanej oraz przypraw: soli i czarnego pieprzu, najlepiej świeżo mielonego. Ponadto, masę można wzbogacić o posiekaną, świeżą natkę pietruszki. Całość należy dokładnie wymieszać, a z powstałej masy formuje się kotlety o podłużnym kształcie, które następnie panieruje się w tartej bułce. Przygotowane kotlety ziemniaczane smaży się na rozgrzanym maśle do momentu ich zarumienienia z obu stron.
Kotlety ziemniaczane z jajecznym farszem
Innym sposobem na przygotowanie smacznej potrawy są kotlety ziemniaczana faszerowane pastą jajeczną. Jajka gotuje się na twardo, a po przestudzeniu kroi się je w kostkę lub rozgniata widelcem. Masę doprawia się solą i pieprzem, a następnie dodaje się do niej majonezu i całość miesza do momentu dokładnego połączenia wszystkich składników. Przygotowane kotlety z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem zeszklonej na oleju cebulki, spłaszcza się, a na ich środek kładzie się pastę z jajek. Kotlety należy złożyć i ponownie uformować na odpowiedni kształt i obtoczyć w tartej bułce.
Z czym podawać kotlety ziemniaczane?
Kotlety ziemniaczane z jajkiem najczęściej podaje się z ulubionymi sosami. Jedną z propozycji jest zestawienie kotletów z paprykowym sosem i kwaśną śmietaną. Potrawa doskonale smakuje również z sosem grzybowym przygotowanym ze świeżych grzybów, śmietany kremówki, posiekanej natki pietruszki bądź koperku i cebuli. Grzyby należy dokładnie umyć, pokroić i osuszyć na papierowym ręczniku. Cebulę podsmaża się na maśle z dodatkiem wyciśniętego czosnku, a następnie dodaje się do niej pokrojonych grzybów. Do całości wlewa się śmietankę, doprawia solą i pieprzem i zagotowuje. Sos gotuje się około 3-5 minut, aż stanie się gęsty. Na sam koniec należy do niego dodać zieleninę (koperek lub natkę). Kotlety ziemniaczane z grzybowym sosem smacznie komponują się z podsmażonym, świeżym szpinakiem lub gotowaną fasolką szparagową.
Polecane przepisy do kategorii Kotlety ziemniaczane z jajkiem
Sortuj wg: