Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Miękkie kotleciki ziemniaczane

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Miękkie kotleciki. Dobra alternatywa dla ziemniaków z poprzedniego dnia.

Miękkie kotleciki ziemniaczane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miękkie kotleciki ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Miękkie kotleciki ziemniaczane
Ostudzone ziemniaki zemleć z twarogiem. Dodać jajo, mąkę, przyprawy i dokładnie wyrobić ciasto. Gdyby masa była zbyt luźna - zależy to od ziemniaków - dodać więcej mąki. Masę nakładamy łyżką do naczynia z bułką tartą. Formujemy nieduże kotlety. Smażymy na rozgrzanym oleju, na niezbyt wysokim ogniu, z obu stron do zrumienienia. Podajemy z sosem np. jogurtowym. Do masy można dodać zieleninę, podsmażoną lub suszoną cebulę, inne ulubione przyprawy. Aby kotlety były bardziej puszyste można zamiast całego jaja, dodać żółtko oraz ubite na sztywno białko.
Miękkie kotleciki ziemniaczane
Ziemniaki łączymy z twarogiem najlepiej zmielić przez maszynkę
Miękkie kotleciki ziemniaczane
Dodajemy pozostałe składniki oraz przyprawy mieszamy
Miękkie kotleciki ziemniaczane
Nakładamy dużą łyżką masę do naczynia z bułką tartą
Miękkie kotleciki ziemniaczane
Obtaczamy dokładnie w bułce i formujemy nieduże kotlety