Sposób przygotowania:
Kotleciki ziemniaczaneETAP 1:
Ziemniaki obieramy i płuczemy. Następnie gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Kiedy są miękkie i jeszcze ciepłe mielimy za pomocą maszynki do mięsa. Cebulkę siekamy w kosteczkę i rumienimy na oleju. Następnie mielimy.
ETAP 2:
Następnie do mielonych ziemniaków i cebuli dodajemy ser żółty starty na dużych oczkach tarki. Dodajemy również jajko, mąkę ziemniaczaną i zmiażdżony czosnek. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę.
ETAP 3:
Z przygotowanej masy formujemy kotleciki tak jak z mięsa mielonego. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
ETAP 4:
Kotleciki smakują najlepiej na ciepło. Można podawać je same lub polane sosem u mnie pieczarkowym. Może być to zarówno zamiennik ziemniaków jak i danie główne.