Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kotleciki ziemniaczane z pieczarkowym sosem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Takie danie sprawdzi się w piątkowy obiad. Jest tanie w przygotowaniu i bardzo syte. Smaczne kotleciki i sos pieczarkowy to pyszne połączenie.

Kotleciki ziemniaczane z pieczarkowym sosem

Składniki:

Kotleciki ziemniaczane z pieczarkowym sosem

Kotleciki:

Sos:

Sposób przygotowania:

Kotleciki ziemniaczane z pieczarkowym sosem
1. Kotleciki: Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, gdy będą miękkie dokładnie odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Następnie studzimy. Do przestudzonych wbijamy jajko, dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy, ewentualnie przyprawiając do smaku solą. Następnie z masy ziemniaczanej formujemy okrągłe kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. 
2. Pieczarki obieramy, płuczemy i dokładnie osuszamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i chwilę przesmażamy cały czas mieszając. Następnie wrzucamy pieczarki i przesmażamy lekko rumieniąc. Wlewamy niewielką ilość gorącej wody i dusimy do miękkości. Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną gorącego wywaru z pieczarek, wlewamy do garnka i zagotowujemy do zgęstnienia sosu, dodajemy suszoną natkę pietruszki i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 3. Na patelni rozgrzewamy masło lub margarynę, następnie smażymy kotleciki ziemniaczane po kilka minut z każdej strony. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

 4. Na talerze nakładamy porcje kotlecików, sosu, posypujemy pokrojoną natką pietruszki i podajemy. Smacznego.  

Tagi:

danie sos