Sposób przygotowania:
Krokieciki z ziemniakami i seremPrzygotowanie masy na krokieciki:
Ziemniaki myjemy i obieramy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Następnie mielimy w maszynce do mięsa.
Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy w rondelku smalec i rumienimy cebulkę na złoto.
Przekładamy do miski zmielone ziemniaki,ser, podsmażoną cebulę. Dodajemy sól i pieprz do smaku i wbijamy jajko. Wszystko dokładnie mieszamy.
Formowanie krokiecików:
Z powstałej masy formujemy zgrabne krokieciki.
Obtaczamy je dokładnie w bułce tartej.
Etap końcowy:
Opanierowane krokieciki smażymy na patelni w rozgrzanym oleju na średnim ogniu na złoty kolor z każdej strony. Usmażone układamy na ręczniku jednorazowym w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu.
Podajemy gorące z ulubioną surówką.