Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 511]

Krokieciki z ziemniakami i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo tanie, szybkie i smaczne danie. Krokiety z gotowanych ziemniaków, sera białego i cebuli. Panierowane w bułce tartej. Idealne na obiad z dodatkiem ulubionej surówki.

Krokieciki z ziemniakami i serem

Składniki:

Krokieciki z ziemniakami i serem

 

  • 1 kg ziemniaków
  • 30 dag mielonego twarogu
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki smalcu
  • sól i pieprz do smaku
  • dodatkowo:
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Krokieciki z ziemniakami i serem

Przygotowanie masy na krokieciki:

Krokieciki z ziemniakami i serem
Do miski dajemy zmielony ser i ziemniaki

Ziemniaki myjemy i obieramy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Następnie mielimy w maszynce do mięsa.

Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy w rondelku smalec i rumienimy cebulkę na złoto.

Przekładamy do miski zmielone ziemniaki,ser, podsmażoną cebulę. Dodajemy sól i pieprz do smaku i wbijamy jajko. Wszystko dokładnie mieszamy.

Formowanie krokiecików:

Krokieciki z ziemniakami i serem
Formujemy zgrabne krokieciki i obtaczamy je w bułce tartej

Z powstałej masy formujemy zgrabne krokieciki.
Obtaczamy je dokładnie w bułce tartej.

Etap końcowy:

Krokieciki z ziemniakami i serem
Krokiety smażymy na patelni w rozgrzanym oleju

Opanierowane krokieciki smażymy na patelni w rozgrzanym oleju na średnim ogniu na złoty kolor z każdej strony. Usmażone układamy na ręczniku jednorazowym w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu.

Podajemy gorące z ulubioną surówką.