Potrawa jest też popularna w niektórych regionach Polski i Litwy. Kugiel to babka ziemniaczana pieczona w piecu lub piekarniku. Tradycyjny żydowski kugel przyrządza się ze startych ziemniaków i drobno pokrojonej cebuli. Znany jest także kugel ziemniaczany ze skwarkami, z boczkiem, mięsem kaczki i żeberkami. Danie jest bardzo pracochłonne, dlatego przygotowuje się je głównie na święta i inne ważne okazje.
Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana, inaczej babka kartoflana, to danie, które przygotowuje się ze startych surowych ziemniaków. Do ciasta dodaje się podsmażony na patelni boczek, kiełbasę oraz mąkę, jajka i przyprawy. Ziemniaczaną babkę przyprawia się czosnkiem, pieprzem, solą, ostrą papryką i majerankiem. Całość piecze się w formach keksowych. Babka ziemniaczana najlepiej smakuje na ciepło. Danie można podawać z jogurtem naturalnym, śmietaną lub sosem grzybowym, np. z kurek, borowików lub pieczarek.

Kuchnia żydowska

Kuchnia żydowska

Smaczna, świeża i aromatyczna – to tylko niektóre cechy kuchni żydowskiej. Znajdują się w niej między innymi sałatki, różne typy mięsa i gęste zupy. Podstawowymi składnikami tej kuchni są cebula, czosnek i imbir. Często dodawane są również takie przyprawy, jak goździki, kminek czy gałka muszkatołowa. Jadane są tylko potrawy koszerne, czyli pozbawione wieprzowiny, niektórych ryb oraz owoców morza. Zakazane jest również łączenie mięsa z mlekiem.

Kuchnia litewska

Kuchnia litewska

Smaki kuchni litewskiej przypadną do gustu wszystkim miłośnikom treściwych potraw, przygotowywanych z lokalnych produktów. Obecny kształt litewskich dań łączy w sobie najlepsze elementy kuchni państw ościennych. Litwini uwielbiają mięsa, wędliny, zimne przystawki oraz mączne potrawy. Kuchnia naszych północno-wschodnich sąsiadów obfituje w potrawy z wielowiekową tradycją.

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami

Kiedy najdzie nas ochota na treściwy posiłek, najlepszą propozycją okaże się zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami. Potrafi ona uratować z opresji, kiedy brak nam przepisu na szybkie danie lub gdy spodziewamy się gości. Pieczarki - ich niezbędny dodatek sprawia, że posiłek jest bardziej aromatyczny i wykwintny. Szczególnie lubianą odmianą takiego dania jest zapiekanka z pieczarkami i serem wzbogacona o pomidory i paprykę oraz zapiekanka z ziemniakami kurczakiem i pieczarkami. Ponieważ zapiekanka z pieczarkami jest prosta w przygotowaniu, poleca się ją wszystkim, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem.

Zapiekanka ziemniaczana z warzywami

Zapiekanka ziemniaczana z warzywami

Zapiekanka ziemniaczana z warzywami to doskonały sposób na posiłek dla zabieganych - smaczna, aromatyczna, a przy tym wartościowa. Zapiekanka z warzywami lub ułożone na blaszce zapiekane warzywa oblane sosem to również propozycja dla wegetarianów i tych, którym znudziło się mięso. Bez większych problemów można zrobić ją z warzyw sezonowych jak i mrożonych. By dodać im smaku najlepiej oprószyć je sporą ilością świeżego koperku lub natki pietruszki- warzywa i zioła to przecież najlepsza kombinacja smakowa!

Kuchnia polska

Kuchnia polska

Potrawy kuchni polskiej, chociaż uchodzą za treściwe i niezdrowe, kuszą swym bogatym repertuarem smaków. Nasze rodzime potrawy zachwycają osoby, nawet o najbardziej wyrafinowanych kubkach smakowych i gustach kulinarnych. Nikt nie oprze się delikatnym pierogom z serem czy sytym kotletom schabowym z ziemniakami i kiszoną kapustą. Wspólnym mianownikiem, zróżnicowanej regionalnie, kuchni polskiej są dania, wywodzące się z dawnej tradycji szlacheckiej.

Znaleźliśmy 2 przepisów w kategorii Kugel