Jadalną częścią ziemniaka jest bulwa. Ziemniaki pochodzą z Ameryki Południowej, a do Europy dotarły dopiero wraz z końcem XVI wieku. Bulwa ziemniaka pokryta jest skórką, może różnić się w zależności od odmiany. Ziemniaki wykorzystuje się głównie w kuchni jako sycący składnik dań. Warto jednak wiedzieć, że posiadają także wiele właściwości leczniczych.
Ziemniaki łagodzą podrażnienia żołądka i zgagę. Z ziemniaków można zrobić gorące okłady, które złagodzą różne bóle. Nie tylko środek ziemniaka ma bogaty skład - również skórka, którą można zaparzyć i pić np. na odtrucie wątroby.
Bardzo ważne jest to, aby w naszej kuchni gościły tylko ziemniaki bez skazy; musimy unikać uszkodzonych, nadmarzniętych , zapleśniałych oraz takich, które nie wyglądają po prostu „zdrowo”.
Ziemniaki możemy podzielić na trzy podstawowe grupy :
1. Sałatkowe - polecane głównie do sałatek, po ugotowaniu mają bardzo zwartą konsystencję a ich odmianą jest Sieglinde.
2. Wszechstronnie używane - polecane głównie do frytek, placków ziemniaczanych, zapiekanek i zup. Mają delikatnie pękający miąższ; przeznaczone są do spożycia zaraz po przygotowaniu. Ich odmiany to m.in. Irys i Epoka .
3. Mączne - polecane głównie do klusek, ciast ziemniaczanych oraz puree , ich odmiany to Uran i Irga.
Z ziemniaków można zrobić mnóstwo potraw np. zapiekanki, frytki, placki, kluski, puree, pyzy, bliny, ziemniaki faszerowane, ziemniaki w mundurkach; mogą być również dodatkiem do zup i wielu innych potraw.
Można również spotkać wiele przetworów pochodzących z ziemniaków takich jak np. mrożonki, mąka kartoflana, syrop skrobiowy, glukoza, susz ziemniaczany oraz kostka ziemniaczana.
Zachęcam aby każda osoba spożywała około 200 g ziemniaków dziennie .