Zapewne słyszeliście, że fundamentem kuchni żydowskiej są zwyczaje i żelazne zasady. Jedną z nich jest zasada koszerności, czyli spożywanie mięsa owiec, kóz, krów. Zakazuje się spożywania koniny, wieprzowiny oraz zwierząt mięsożernych. Jeśli chodzi o ryby, koszernymi są tylko te, które mają łuski i skrzela, ale nie są rybami drapieżnymi. Mięsa koszerne to mięsa tak zwane bezkrwiste.
Zasady kuchni żydowskiej mogą lekko przerażać, ale nie zmienia to faktu, że jest ona prosta, smaczna i łatwa.
Znanymi i tradycyjnymi potrawami kuchni żydowskiej są :
- maca, czyli niewyrośnięty, robiony „na szybko” chleb; wyrabiają go jedynie mężczyźni, a cały proces pieczenia nie może przekroczyć 18 minut
- czulent, czyli zapiekanka z białej fasoli, ziemniaków lub kaszy, z mięsem i cebulą. Przygotowuje się ją w piątek przed szabasem i trzyma całą noc w piekarniku - w sobotę żydzi nie mogą pracować a także gotować
- cymes to rodzaj słodkiego gulaszu z mięsem, owocami i warzywami. Podaje się go w święto Rosz-Hasana czyli nowy rok.
- kugel to potrawa zapiekana z ziemniaków i cebuli na jajecznej masie, może być także podawana na słodko jako deser, z makaronem i rodzynkami (tak zwany lokszen)
- kneidlach są to kulki macy, które podaje się z rosołem
- bajgle - bułki maślane gotowane przed pieczeniem
Oprócz typowych potraw żydowskich warto zwrócić uwagę na:
- śledzie po żydowsku
- bulion jerozolimski
- koszerną zupę ziemniaczaną z dynią
- sałatkę żydowską
- sałatkę warzywną szabasową
- matzerbrajt czyli omlet na słodko
Mam nadzieję, że zachęciłam Was do zapoznania się z kuchnią żydowską – warto poznać jej historię, tradycję i przede wszystkim SMAK.