
Kindziuk - grubo rozdrobniona, suszona, długo i mocno wędzona, twarda, robiona z siekanej wieprzowiny wędlina. Ta litewska wędlina przeważnie robiona jest z polędwicy lub karkówki. Może być z przeróżnymi dodatkami: pieprz, jałowiec lub czosnek. Przeważnie kindziuk ma kwaskowaty, ale pieprzny smak.
Wyprodukowanie takiej wędliny wiąże się z tradycyjną produkcją na Litwie. Wędzi się ją w tradycyjnych wędzarniach opalanych drewnem. Każdy kindziuk przygotowywany jest według przepisów tradycyjnych przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Wędlina produkowana jest przeważnie w Auksztocie na Litwie. Wywodzi się z kuchni kresowej i jest jednym z jej najbardziej charakterystycznych produktów.
W Polsce, kindziuk produkowany jest przede wszystkim w okolicach Suwałk, Sejn i Puńska, przez dużych producentów wędlin. Na Suwalszczyźnie w Polsce wędliną podobną do tradycyjnego kindziuka jest skilandis, w którym świński żołądek, wypychany jest mięsem.

Zdjecie: Fotolia
Ze względu na długi bo 4 tygodniowy okres wędzenia i wytwarzania, kindziuk może być przechowywany przez okres nawet pół roku. Suszony jest w wysokich temperaturach i takie też temperatury doskonale znosi. Nie zepsuje się przechowywany dłuższy okres czasu w samochodzie, więc można go bez problemu zabrać na dłuższą podróż, piknik czy urlop. Najczęściej podawany jest pokrojony w cienkie plastry.
Niestety ze względu na cenę, która oscyluje w granicy nawet 70-80 zł za kilogram kindziuk nie gości często w polskich domach. Można jednak kupować mniejsze kawałki w cenach do 10 zł za 100 gramów. Idealnie pasuje do chleba, komponuje się doskonale z ogórkami czy piklami.
Jest także idealnym dodatkiem do pizzy. Można przygotować pyszną zapiekankę z kindziukiem czy też tartę lub jajka faszerowane masą jajeczną z kindziukiem.
Kindziuka można także samemu przygotować w domu. Smak i zapach praktycznie nie odbiega od tego, który można spotkać na sklepowych półkach lub w tradycyjnej Litwie. Warto spróbować, chociaż okres czekania jest długi, bo nawet pół roku, ale jeśli mamy warunki ku temu aby go przygotować i chęci, warto spróbować, będzie idealny na Wielkanoc.
Mieliście już okazję skosztować kindziuka? Jaki są Wasz ulubione wędliny? Czy sami przygotowujecie mięsne przysmaki? Czekamy na Wasze opinie!
Wyprodukowanie takiej wędliny wiąże się z tradycyjną produkcją na Litwie. Wędzi się ją w tradycyjnych wędzarniach opalanych drewnem. Każdy kindziuk przygotowywany jest według przepisów tradycyjnych przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Wędlina produkowana jest przeważnie w Auksztocie na Litwie. Wywodzi się z kuchni kresowej i jest jednym z jej najbardziej charakterystycznych produktów.
W Polsce, kindziuk produkowany jest przede wszystkim w okolicach Suwałk, Sejn i Puńska, przez dużych producentów wędlin. Na Suwalszczyźnie w Polsce wędliną podobną do tradycyjnego kindziuka jest skilandis, w którym świński żołądek, wypychany jest mięsem.
Zdjecie: Fotolia
Ze względu na długi bo 4 tygodniowy okres wędzenia i wytwarzania, kindziuk może być przechowywany przez okres nawet pół roku. Suszony jest w wysokich temperaturach i takie też temperatury doskonale znosi. Nie zepsuje się przechowywany dłuższy okres czasu w samochodzie, więc można go bez problemu zabrać na dłuższą podróż, piknik czy urlop. Najczęściej podawany jest pokrojony w cienkie plastry.
Niestety ze względu na cenę, która oscyluje w granicy nawet 70-80 zł za kilogram kindziuk nie gości często w polskich domach. Można jednak kupować mniejsze kawałki w cenach do 10 zł za 100 gramów. Idealnie pasuje do chleba, komponuje się doskonale z ogórkami czy piklami.
Jest także idealnym dodatkiem do pizzy. Można przygotować pyszną zapiekankę z kindziukiem czy też tartę lub jajka faszerowane masą jajeczną z kindziukiem.
Kindziuka można także samemu przygotować w domu. Smak i zapach praktycznie nie odbiega od tego, który można spotkać na sklepowych półkach lub w tradycyjnej Litwie. Warto spróbować, chociaż okres czekania jest długi, bo nawet pół roku, ale jeśli mamy warunki ku temu aby go przygotować i chęci, warto spróbować, będzie idealny na Wielkanoc.
Mieliście już okazję skosztować kindziuka? Jaki są Wasz ulubione wędliny? Czy sami przygotowujecie mięsne przysmaki? Czekamy na Wasze opinie!
Megi-
LauraLaura
marcinka