Jak zrobić łososia pieczonego w folii?
Pieczony łosoś jest znakomitym pomysłem na obiad dla wszystkich wielbicieli dań rybnych. Jedną z propozycji jego przygotowania jest upieczenie ryby w folii aluminiowej. Składnikami potrzebnymi do przyrządzenia potrawy są: filet z łososia norweskiego pozbawiony skóry i ości, mielone lub drobno posiekane orzechy laskowe, mielone okruchy z kromki chleba, cytryna, pomidorki koktajlowe, olej roślinny, oliwa, świeży czosnek, sól, pieprz oraz gałązka rozmarynu. Rybę oprósza się solą i pieprzem, a następnie układa się na dużym kawałku folii aluminiowej. Wierzch łososia należy posmarować panierką przygotowaną z mieszaniny oleju, chleba i orzechów laskowych. Obok ryby na folii kładzie się pomidorki, pokrojoną w ósemki cytrynę, czosnek oraz rozmaryn. Łososia oprósza się solą morską i lekko skrapia oliwą. Folię powinno zamknąć się wysoko nad potrawą. Danie układa się na rozgrzanym ruszcie i piecze przez około 35 minut. Wyśmienitego łososia pieczonego w folii uzyska się również obkładając rybę pokrojonym porem i plasterkami cytryny i posypując całość posiekaną natką lub koperkiem. Tak przyrządzonego łososia zawija się w folię i piecze w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza przez około 20 minut.
Z czym podawać łososia pieczonego w folii?
Pieczony łosoś doskonale smakuje podawany z zapiekanymi, rumianymi ziemniaczkami bądź ugotowanymi i posypanymi świeżą, posiekaną natką pietruszki. Danie smacznie komponuje się również z gotowanym białym ryżem, który można ułożyć w efektowny kopiec. Niezbędnym dodatkiem do pieczonej ryby są warzywa w różnej postaci, np. gotowana marchew, ulubiona sałatka czy surówka. Łosoś stanowi doskonałe połączenie z rozmaitymi sosami oraz salsami. Jedną z propozycji dodatku do pieczonego w folii łososia jest salsa z bobu. Przygotuje się ją ugotowanego i obranego bobu, odsączonych i posiekanych kaparów, startego czosnku, posiekanej: natki pietruszki, bazylii, szczypiorku i mięty, oliwy, świeżo mielonego czarnego pieprzu. Całość skrapia się sokiem z cytryny lub limonki, a następnie miesza i rozgniata za pomocą widelca. Rybę można również zestawić z ugotowaną kaszą jaglaną oraz salsą z mango, którą wykona się z dojrzałego, pokrojonego w kostkę owocu, czerwonej papryki, cebuli szalotki, syropu klonowego, cukru, soku z pomarańczy, kurkumy, kolendry oraz odrobiny soli i pieprzu.
Pieczony łosoś jest znakomitym pomysłem na obiad dla wszystkich wielbicieli dań rybnych. Jedną z propozycji jego przygotowania jest upieczenie ryby w folii aluminiowej. Składnikami potrzebnymi do przyrządzenia potrawy są: filet z łososia norweskiego pozbawiony skóry i ości, mielone lub drobno posiekane orzechy laskowe, mielone okruchy z kromki chleba, cytryna, pomidorki koktajlowe, olej roślinny, oliwa, świeży czosnek, sól, pieprz oraz gałązka rozmarynu. Rybę oprósza się solą i pieprzem, a następnie układa się na dużym kawałku folii aluminiowej. Wierzch łososia należy posmarować panierką przygotowaną z mieszaniny oleju, chleba i orzechów laskowych. Obok ryby na folii kładzie się pomidorki, pokrojoną w ósemki cytrynę, czosnek oraz rozmaryn. Łososia oprósza się solą morską i lekko skrapia oliwą. Folię powinno zamknąć się wysoko nad potrawą. Danie układa się na rozgrzanym ruszcie i piecze przez około 35 minut. Wyśmienitego łososia pieczonego w folii uzyska się również obkładając rybę pokrojonym porem i plasterkami cytryny i posypując całość posiekaną natką lub koperkiem. Tak przyrządzonego łososia zawija się w folię i piecze w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza przez około 20 minut.
Z czym podawać łososia pieczonego w folii?
Pieczony łosoś doskonale smakuje podawany z zapiekanymi, rumianymi ziemniaczkami bądź ugotowanymi i posypanymi świeżą, posiekaną natką pietruszki. Danie smacznie komponuje się również z gotowanym białym ryżem, który można ułożyć w efektowny kopiec. Niezbędnym dodatkiem do pieczonej ryby są warzywa w różnej postaci, np. gotowana marchew, ulubiona sałatka czy surówka. Łosoś stanowi doskonałe połączenie z rozmaitymi sosami oraz salsami. Jedną z propozycji dodatku do pieczonego w folii łososia jest salsa z bobu. Przygotuje się ją ugotowanego i obranego bobu, odsączonych i posiekanych kaparów, startego czosnku, posiekanej: natki pietruszki, bazylii, szczypiorku i mięty, oliwy, świeżo mielonego czarnego pieprzu. Całość skrapia się sokiem z cytryny lub limonki, a następnie miesza i rozgniata za pomocą widelca. Rybę można również zestawić z ugotowaną kaszą jaglaną oraz salsą z mango, którą wykona się z dojrzałego, pokrojonego w kostkę owocu, czerwonej papryki, cebuli szalotki, syropu klonowego, cukru, soku z pomarańczy, kurkumy, kolendry oraz odrobiny soli i pieprzu.
Polecane przepisy do kategorii Łosoś pieczony w folii
Sortuj wg: