maagda23

maagda23

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 42]

Łosoś pieczony w folii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Łosoś pieczony w folii podany z gotowanymi warzywami stanowi smaczne,pożywne i zdrowe danie obiadowe.

Łosoś pieczony w folii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łosoś pieczony w folii

 

 

Sposób przygotowania:

Łosoś pieczony w folii
Filet z łososia kroimy w paski o grubości ok. 4 cm. Każdy pasek nacinamy na środku głęboko ale nie przecinamy do końca, następnie rozkładamy delikatnie na pół jak książkę (powstaje kształt dzwonka). Tak przygotowane kawałki oprószamy solą czosnkową i przyprawą do ryby. Następnie kładziemy na folię aluminiową (każdą porcję na oddzielnym kawałku folii) i na każdym kawałku układamy po plasterku cytryny i odrobinie masła. Zawijamy paczuszkę i wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i pieczemy przez ok. 20 minut. Smacznego!
Łosoś pieczony w folii
Filet z łososia kroimy w ok. 4 cm paski.
Łosoś pieczony w folii
Każdy pasek przecinamy i rozkładamy na pół.
Łosoś pieczony w folii
Doprawiamy solą czosnkową i przyprawą do ryby oraz dodajemy cytrynę i masło.
Łosoś pieczony w folii
Całość zawijamy w folii aluminiowej (każdy kawałek oddzielnie).