ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Łosoś pieczony w folii z cytryną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Klasyczny łosoś z cytrynową nutą, pieczony w piekarniku.

Łosoś pieczony w folii z cytryną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łosoś pieczony w folii z cytryną

 

  • 6 kawałków łososia
  • 6 plasterków cytryny
  • koperek suszony
  • sól
  • folia aluminiowa
  • 6 kawałków pergaminu (wymiary ok. 15 x 15 cm)

Sposób przygotowania:

Łosoś pieczony w folii z cytryną
Łososia płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy, solimy go od strony bez skórki, następnie oprószamy go suszonym koperkiem (oczywiście można także użyć koperku świeżego). Na kawałki folii aluminiowej układamy kawałki pergaminu a następnie na tak przygotowane podłoże układamy rybę. Na każdym kawałku ryby kładziemy plasterek cytryny (koniecznie uprzednio obrany ze skórki!) Folię aluminiową zawijamy, układamy gotowe ryby na blaszce i pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. Pod koniec pieczenia można rozchylić folię i zostawić ryby na jakiś czas w piekarniku, aby zbędna woda odparowała, a mięso ładnie się zarumieniło. Smacznego!
Łosoś pieczony w folii z cytryną
Koperek nada potrawie smakowity wygląd i aromat.
Łosoś pieczony w folii z cytryną
Dzięki użyciu pergaminu ryba podczas pieczenia nie przywrze do folii.
Łosoś pieczony w folii z cytryną
Cytryna nada rybie odpowiedni smak i aromat.
Łosoś pieczony w folii z cytryną
Pod koniec pieczenia nie zapomnijmy rozchylić folię.