Brzoskwinie to owoce pełne witamin. Są kolorowe, soczyste, pachnące a do tego zdrowe!  Ze względu na swoje właściwości zdrowotne i niską zawartość kalorii polecane są szczególnie osobą borykającym się z reumatyzmem i ze schorzeniami układu moczowego. Niezwykle smaczne i soczyste  brzoskwinie nierzadko stanowią dodatek do różnych dań i deserów. Z pewnością wiele osób nie wyobraża sobie pysznego, puszystego sernika bez dodatku tych owoców. Poza sezonem letnim, gdy nie mamy możliwości użycia świeżych brzoskwiń, ich doskonałym zastępstwem są te w syropie. Brzoskwinie w syropie świetnie nadają się, jako dodatek do mięs, a nawet ryb. Ten słodki owoc to doskonałe dopełnienie deserów na zimno, ciast czy tartSałatka owocowa nie może obyć się bez tych jędrnych owoców, wystarczy dodać truskawki, banany i winogrona i zdrowy deser gotowy!

Brzoskwiniowe przetwory to najlepszy sposób na zamknięcie lata w słoiku! Zimą dżemy z brzoskwini to najlepszy dodatek do pieczonych mięs, naleśników, omletów, racuchów lub świeżego pieczywa. Owoców brzoskwini nie wykorzystuje się jedynie jako dodatek do deserów. Wyśmienitym połączeniem jest zestawienie delikatnych mięs (kurczak, ryba) z tymi owocami. Efektownym daniem, które sprawdzi się nawet na eleganckim przyjęciu jest kurczak z brzoskwinią w waniliowym sosie winnym podany w towarzystwie ryżu lub kasz, np. kaszy jaglanej. Jedną z odmian owocu jest brzoskwinia paraguayo, która ma charakterystyczne spłaszczony, owalny kształt. W sklepach określana jest również jako „brzoskwinia ciasteczkowa” lub „UFO”. Aby urozmaicić piątkowy obiad, można przygotować niezwykle smaczną rybę z brzoskwiniami. Przyrządzenie tej potrawy nie zajmie dłużej niż 60 minut, a gwarancja smaku zapewniona.

Tort brzoskwiniowy

Tort brzoskwiniowy

Tort brzoskwiniowy z mascarpone albo bitą śmietaną może stanowić uwieńczenie skromnej uroczystości. Nie jest trudny do przygotowania – wystarczy upiec klasyczny biszkopt oraz kupić brzoskwinie w puszcze i składniki na krem. Krem do tortu brzoskwiniowego można wymieszać z wiórkami kokosowymi lub białą czekoladą. Owoce najlepiej wyglądają na wierzchu tortu, zalane brzoskwiniową galaretką, ale – pokrojone na drobne kawałki – sprawdzają się również jako składniki masy.

Deser z brzoskwiniami

Deser z brzoskwiniami

Lekkim i puszystym deserem z brzoskwiń jest mus brzoskwiniowy, który przygotuje się ze śmietany kremówki, cukru pudru i brzoskwiń z puszki. Wystarczy ubić kremówkę wraz z cukrem na sztywną pianę, a brzoskwinie zmiksować za pomocą blendera. Mus nakłada się do szklanych pucharków w sposób naprzemienny z bitą śmietaną. Wierzch deseru można udekorować brzoskwiniami i wiórkami czekolady. Urozmaiceniem codziennego śniadania lub wakacyjnego deseru jest koktajl brzoskwiniowy z dodatkiem płatków owsianych, banana, jogurtu naturalnego oraz soku pomarańczowego lub jabłkowego. Zamiennikiem soku może być mleko z syropem klonowym bądź cukrem.

Ciasto z brzoskwiniami

Ciasto z brzoskwiniami

Do ciast z brzoskwiniami można wykorzystać owoce świeże, smażone lub z puszki. Ich delikatny smak najlepiej komponuje się z ciastem jogurtowym oraz budyniowym. Dobrym pomysłem na użycie świeżych brzoskwiń jest upieczenie muffinek. Świeże owoce przed dodaniem do wypieków warto obrać najpierw ze skórki. W tym celu wystarczy sparzyć je we wrzątku i zahartować zimną wodą.

Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

Szybki sernik z brzoskwiniami to doskonałe rozwiązanie w przypadku niezapowiedzianych gości. Ciasto fantastycznie wygląda i wybornie smakuje. Wedle uznania, sernik z brzoskwiniami możesz przygotować bez spodu, ułożyć na herbatnikach, biszkoptach lub krakersach. Deser możesz udekorować rozpuszczoną w gorącej kąpieli wodnej czekoladą. Smak sernika wzbogacisz posypując jego aksamitny wierzch chrupiącą kokosową kruszonką.

Nalewka z brzoskwiń

Nalewka z brzoskwiń

Nalewka z brzoskwiń, czyli brzoskwiniówka, jest słodkim i smacznym napojem alkoholowym. Produkt można przygotować zarówno ze świeżych owoców, jak i tych ususzonych oraz z puszki. Pokrojone brzoskwinie wkłada się do kilkulitrowego słoja, zasypuje cukrem i odstawia na trzy dni. Następnie całość zalewa się spirytusem i pozostawia na kilka tygodni w chłodnym, ciemnym miejscu. Po tym czasie nalewkę należy przecedzić i przelać do butelek. Napój można podawać podczas przyjęć.

Polecane przepisy do kategorii Brzoskwinie

Znaleźliśmy 349 przepisów w kategorii Brzoskwinie