Żurawinowa moc natury

  • 1

Żurawina i jej właściwości lecznicze

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Żurawinowa moc natury
Szklanka jagód żurawiny dostarcza 3,2 g błonnika, 30 mg witaminy C, witaminę B1 i B2, sole mineralne: wapń, fosfor, miedź i jod, kwas cytrynowy i jabłkowy.

Żurawina zawiera sporo kwasu benzoesowego, dzięki któremu owoce na długo zachowują świeżość. Żurawina zaliczana jest do roślin o właściwościach prozdrowotnych.

Regularne picie dużej ilości soku żurawinowego zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych, ale także pomaga w ich rozpuszczaniu. Dzięki silnemu działaniu antybakteryjnemu żurawina zwalcza infekcje dróg moczowych. Hamuje ona przyleganie bakterii E coli do ścian dróg moczowych, ogranicza ich namnażanie i ułatwia wydalanie.

Żurawina stymuluje powstanie dobrego cholesterolu zapobiega chorobom miażdżycowym, zmniejsza ryzyko zawału. Zawarte w owocach żurawiny składniki mają pozytywny wpływ na higienę jamy ustnej, chronią szkliwo przed próchnicą, zapobiegają powstawaniu kamienia nazębnego i likwidują szkodliwe bakterie.