Czarny bez należy do najstarszych roślin leczniczych. Jego owoce, kora i kwiaty od dawna stosuje się w profilaktyce i leczeniu przeziębień, ale nie tylko. Owoce i kwiaty bzu mają działanie napotne, moczopędne i oczyszczające organizm z toksyn.
Jak pisze Pyza: "Kwiaty zbiera się gdy są zupełnie rozkwitnięte i suszy w przewiewnym miejscu, luźno rozłożone. Zrywa się całe baldachy i w domu obskubuje poszczególe kwiatki. Owoce do zbioru muszą być całkiem dojrzałe, czarne. Czarny bez ma też swoje miejsce w kuchni. Kwiatowe baldachy możemy smażyć, obtoczone w cieście naleśnikowym, w głębokim tłuszczu. Z owoców natomiast możemy przygotować sok albo nalewkę."
Więcej dowiecie się tutaj >>>
Poniżej znajdziecie przepis na kwiaty czarnego bzu w cieście Pyzy I racuchy z kwiatów czarnego bzu Katarzyny J.
Kwiaty czarnego bzu można wykorzystać na wiele innych ciekawych, smacznych i zdrowych sposobów. Możemy przygotować (na dole od lewej) - syrop z kwiatów czarnego bzu, ocet z kwiatu bzu czarnego oraz galaretki z kwiatów czarnego bzu - tak jak misia14 - z sokiem jabłkowym albo z ciekawym dodatkiem grejpfruta.
Zapraszamy do próbowania i dzielenia się przepisami!
Aha! Tutaj dowiecie się jak z kwiatów czarnego bzu zrobić nalewkę! >>>