Sorbet malinowy jest orzeźwiający, delikatny w smaku i szybki w przygotowaniu. Deser przypadnie do gustu weganom, osobom, które nie jedzą laktozy oraz diabetykom. W rondelku podgrzewa się wodę z sokiem cytrynowym, a także odrobiną cukru (białego lub trzcinowego), miodu, ksylitolu albo stewi. Dzięki temu powstanie smaczny syrop. Świeże maliny należy umyć i zmiksować. Następnie mus miesza się z syropem, przelewa do naczynia i wkłada do zamrażarki na kilka godzin. Powstały sorbet wystarczy przełożyć do pucharków na lody za pomocą gałkownicy. Deser można udekorować świeżymi listkami mięty, orzechami, bakaliami, malinami, wiórkami kokosowymi oraz płatkami migdałowymi. Lody warto też polać roztopioną czekoladą deserową.
Polecane przepisy do kategorii Sorbet malinowy
Sortuj wg: