marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Sorbet malinowo-kawowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Maliny oczyścić,opłukać,osączyć oraz zmiksować z cukrem pudrem.Sporządzić napar kawowy,przecedzić do szklanki,połączyć z musem.Zamrażać 1-2h

Sorbet malinowo-kawowy

Składniki:

Sorbet malinowo-kawowy

 

  • 1 kg świeżych malin,
  • 1/4 szklanki cukru pudru,
  • 1/2 l naparu kawowego,
  • 6 plasterków limetki,
  • cukier trzcinowy.

Sposób przygotowania:

Sorbet malinowo-kawowy
Maliny obrać z szypułek,opłukać na sitku w bieżącej wodzie,osą- -czyć.Przesypać do miksera z komorą wraz z cukrem pudrem i zmiksować.Zaparzyć wrzątkiem z 2-3 łyżki kawy mielonej,odczekać 3 min.potem przecedzić przez sitko do dużej szklanki napar,a fusy wyrzucić.Napar po ostudzeniu połączyć z musem malinowym,przemieszać i przełożyć do pojemnika na lody lub sorbet.Wstawić pojemnik z zawartością do zamrażalnika na 1-2 godzin.Co pół godziny otworzyć zamrażalnik i pomieszać w masie widelcem.Po upływie czasu wyjąć z zamrażalnika pojemnik i na 5 min. przed podaniem nabierać gałkarką sorbet do czarek do zimnych deserów.Udekorować desery ocukrzonymi plasterkami limetek,na których skórkę wcześniej sparzyć.