Sposób przygotowania:
przepyszny kompot z rabarbaru-sezonowo
Obecnie mamy sezon rabarbarowy, więc korzystamy z tego świetnego warzywa. Ja go uwielbiam. Tutaj przedstawię propozycję orzeźwiającego kompotu z rabarbarem. rabarbar myjemy , obieramy. Kroimy w małe 1-2 cm kawałeczki. Wykładamy go do dużego garnka. w którym wcześniej znajdował się cukier brązowy lekko podgrzany , ok 2 minut tak najlepiej.Następnie cukier razem z rabarbarem "smażymy " znowu ok 2 minut. Następnie dodajemy wodę i zagotowujemy. Po zagotowaniu ogień zmniejszamy, gotujemy aż rabarbar zmięknie jeszcze, średnio ok 10 minut jeszcze.Odcedzamy kompot od rabarbaru, który dodatkowo jeszcze dociskamy. Dodajemy cukier kryształ do smaku, przed podaniem do picia wlewając do szklaneczki wykładamy liski mięty i kostki lodu.