Edytka

Edytka

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Przepyszny sos paprykowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepyszny sos paprykowy do kanapek, mięs, czy zamiast ketchupu. Jeśli wolicie łagodną wersję, to pomińcie ostrą paprykę.

Przepyszny sos paprykowy

Składniki:

Przepyszny sos paprykowy

 

  • 3 kg czerwonej papryki,
  • 3szt. Ostrej papryczki,
  • tzw.czuszki,
  • 3 główki czosnku,
  • 3 słoiczki przecieru pomidorowego,
  • 0,5 kg cukru,
  • 0,5l oleju,
  • 1,5 szklanki octu,
  • 2 łyżki soli, liść laurowy, ziele angielskie.

Sposób przygotowania:

Przepyszny sos paprykowy
Obydwie paryki zmielić w maszynce do mięs ( drobne oczka w sitku) i gotować je przez 15 minut. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki, wymieszać i gotować jeszcze 10 minut. Wlewać gorące do słoików, zakręcić i odwrócić do "góry nogami" . Pozostawić do wystygnięcia. Sos jest przepyszny, można pominąć ostrą paprykę lub dać jej mniej, wtedy sos będzie łagodny. Ja używam go jako dodatek do kanapek, mięs albo zamiast ketchupu. Smacznego! :-)

Tagi:

papryka