migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1248]

Przetwory - szczaw na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Uwielbiam zupke szczawiowa dlatego też zamykam szczawik w słoiczkach. Wystarczy tylko zawartość słoiczka dodać do bulionu zabielić śmietaną i mamy pyszną zupkę szczawiową zimową porą.

Przetwory - szczaw na zimę

Składniki:

Przetwory - szczaw na zimę

 

  • 1,5 kg szczawiu
  • 1,5 l wody
  • 1-2 łyzki soli kamiennej

Sposób przygotowania:

Przetwory - szczaw na zimę
Szczaw dokładnie umyć i osączyć. Ogrkoic ogonki i drobno posiekać. Potrzebujemy 1,5 kg już gotowego oczyszczonego z ogonków szczawiu. Następnie pokrojony szczaw przełożyć do garnka i zalać wodą, dodać sól. Całość zagotować i gotować ok 10 minut. Szczaik przełożyć do słoiczków, dokładnie zakręcić i przewrócić do góry nogami,zostawić do wystygnięcia.

Tagi:

szczaw