Sposób przygotowania:
Szczaw na zimę w słoiki
Szczaw zbieramy na łące a nasepnie przynosimy do domu płuczemy pod bieżącą wodą. Osuszamy na durszlaku. Następnie kroimy dość drobno na desce. Wkładamy do miski i zasypujemy solą na ok 3 godziny. Upychamy następnie do małych słoiczku po koncentracie na wierczh wlewamy ok 2 łyżeczki oliwy. Zakręcamy i pastryzujemy oj 10 min pod przykryciem.
![Szczaw na zimę w słoiki Szczaw na zimę w słoiki](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/szczaw-na-zime-w-sloiki-276866.jpg)
![Szczaw na zimę w słoiki Szczaw na zimę w słoiki](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/szczaw-na-zime-w-sloiki-276867.jpg)
![Szczaw na zimę w słoiki Szczaw na zimę w słoiki](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/szczaw-na-zime-w-sloiki-276868.jpg)
![Szczaw na zimę w słoiki Szczaw na zimę w słoiki](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/szczaw-na-zime-w-sloiki-276869.jpg)