Przystawka cytrynowa z wędzonej ryby

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Cytryny sparzyć wrzątkiem, wyszorować i wypłukać, przekroić na połówki wzdłuż i wydrążyć miąższ, połowę miąższu pokroić w kostkę p

Przystawka cytrynowa z wędzonej ryby

Składniki:

Przystawka cytrynowa z wędzonej ryby

 

  • 6 cytryn
  • 1 duża wędzona makrela (lub inne wędzone ryby o jasnym mięsie)
  • 1 nieduża cebula
  • 2 łyżki stołowe gęstej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego (typu bałkańskiego)
  • 1/2 szklanki ugotowanego białego ryżu
  • kolorowy pieprz
  • pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

Przystawka cytrynowa z wędzonej ryby
Cytryny sparzyć wrzątkiem, wyszorować i wypłukać, przekroić na połówki wzdłuż i wydrążyć miąższ, połowę miąższu pokroić w kostkę pozbywając się pestek i w miarę możności błonek. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę.



Wymieszać w miseczce miąższ, cebulę z mięsem wędzonej ryby (starannie oddzielonym od ości), śmietaną lub jogurtem, majonezem i ryżem. Dodać pół łyżeczki pieprzu ziołowego. Napełnić farszem miseczki z połówek cytryn i posypać świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

Tagi:

ryż ryba ryby