Magdalina

Magdalina

Szef Kuchni
[Przepisów: 28]

Ptysie lodowe z truskawkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny lodowy deser - ptysie z owocami i orzeźwiającymi lodami, idealny na letnie upały!

Ptysie lodowe z truskawkami

Składniki:

Ptysie lodowe z truskawkami

 

  • Składniki na ciasto ptysiowe na 12 porcji
  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 250 ml wody
  • 5 jaj
  • szczypta soli
  • Dodatkowo
  • ok 1 kg truskawek
  • cukier do smaku
  • lody

Sposób przygotowania:

Ptysie lodowe z truskawkami
Ciasto ptysiowe: Wodę zagotować z masłem i solą. Dodać mąkę. Mieszać i podgrzewać na małym ogniu, aż powstanie masa, pozostawiając na ściankach garnka jasny nalot. Zestawić z ognia. Masę wymieszać z 1 jajkiem i zostawić do wystudzenia. Następnie do przestudzonej masy dodać pozostałe jajka. Masę nakładać ba blaszkę- łyżką, albo szprycą. Piec około 30 min. w temp. 200 st. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika bo ptysie mogą "upaść".



Po upieczeniu ptysie odwracamy do góry dnem (aby się nie odmoczyły) i studzimy. 3/4 truskawek miksujemy z cukrem, pozostałą część zostawiamy w całości. Zimne ptysie przekrawamy na pół. Nakładamy lody i dowolnie ozdabiamy. Smacznego:)