Sposób przygotowania:
Ptysie lodowe z truskawkami
Ciasto ptysiowe: Wodę zagotować z masłem i solą. Dodać mąkę. Mieszać i podgrzewać na małym ogniu, aż powstanie masa, pozostawiając na ściankach garnka jasny nalot. Zestawić z ognia. Masę wymieszać z 1 jajkiem i zostawić do wystudzenia. Następnie do przestudzonej masy dodać pozostałe jajka. Masę nakładać ba blaszkę- łyżką, albo szprycą. Piec około 30 min. w temp. 200 st. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika bo ptysie mogą "upaść".
Po upieczeniu ptysie odwracamy do góry dnem (aby się nie odmoczyły) i studzimy. 3/4 truskawek miksujemy z cukrem, pozostałą część zostawiamy w całości. Zimne ptysie przekrawamy na pół. Nakładamy lody i dowolnie ozdabiamy. Smacznego:)
Po upieczeniu ptysie odwracamy do góry dnem (aby się nie odmoczyły) i studzimy. 3/4 truskawek miksujemy z cukrem, pozostałą część zostawiamy w całości. Zimne ptysie przekrawamy na pół. Nakładamy lody i dowolnie ozdabiamy. Smacznego:)
zbysiowa
kołczu
Magdalina
Ale wg mnie do tego deseru nada się każdy owoc.
Dodatkowo można udekorować ubitą śmietaną kremówką i np, posypać jagodami bądź porzeczkami :)