Ptysie z budyniem o smaku krówki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto parzone w formie ptysiów nadzianych budyniem o smaku krówki, toffi polanych gorzką czekoladą to świetna opcja na deser.

Ptysie z budyniem o smaku krówki

Składniki:

Ptysie z budyniem o smaku krówki

 

  • 190g mąki pszennej
  • 130g masła
  • 1 szklanka (250ml) wody
  • 4 jajka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie budyniu o smaku krówki (duża porcja)
  • 750ml plus 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 6 kostek gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Ptysie z budyniem o smaku krówki
Do garnuszka wlać wodę i włożyć do niej masło. Wszystko podgrzewać do momentu, aż masło się rozpuści i połączy z wodą, a całość będzie wrzeć. Zmniejszyć temperaturę na kuchence. Do rozpuszczonego w wodzie masła dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko energicznie mieszać (można użyć rózgi, mi wygodnie było przy pomocy widelca). Składniki powinny się tak połączyć, wymieszać, aby masa odchodziła od garnka. Masę wystudzić. Chłodną masę z garnuszka połączyć z jajkami, kolejno wbijać po jednym jajku i miksować.

Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wykładałam łyżką porcje ciasta na ptysie, tak by porcje nie były za szerokie, duże, ale bardziej żeby były mniejsze, a grubsze, wyższe. Można ciasto na ptysie nakładać za pomocą szprycy, czy rękawa, ja nakładałam po.prosty łyżką. Piec ptysie w temperaturze 190 stopni przez około 25 - 30 minut.

Jak ptysie się upiekły odstawiłam je do przestygnięcia. Ugotowałam budyń według przepisu zamieszczonego na opakowaniu (była to większą porcja budyniu do ugotowania w 750ml mleka z dodatkiem 4 łyżek cukru). Przestudzone ptysie przekroiłam na pół i nakladalam do nich budyń.

W garnuszku umieściłam gorzką czekoladę z 4 łyżkami mleka i podgrzałam wszystko żeby powstała polewa. Polewą polałam nadziane budyniem ptysie.