Sposób przygotowania:
Ptysie z pastą łososiową
Ptysie : W garnuszku rozpuszczamy masło w wodzie ciągle mieszając. Kiedy masło się rozpuści zostawiamy aż się zagotuje i odstawiamy. Dosypujemy mąkę wymieszaną wcześniej z solą i pieprzem i intensywnie mieszamy trzepaczką aż masa będzie gładka i będzie odchodzić od garnka. Tak przygotowaną masę odstawiamy do przestygnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 200 C.
Jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem. Dodajemy je stopniowo do przestudzonej masy ciągle mieszając trzepaczką. Masa musi być gładka. Na koniec warto rozcierać ją łyżką. Wtedy będzie idealna. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i szprycą lub łyżką nakładamy porcje do ptysi.
Na drugą blachę wylewamy gorącą wodę i wstawiamy ją na najniższy poziom w piekarniku. Ptysie wkładamy na środkowy poziom i pieczemy 20 minut.
Po tym czasie blachę z wodą wyjmujemy a temperaturę zmniejszamy do 180 C. Pieczemy kolejne 10 -14 minut ( w zależności od piekarnika). Po upieczeniu zostawiamy ptysie w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach aż do wystudzenia.
Pasta łososiowa : Łososia kroimy w kosteczkę. W miseczce mieszamy serek twarożkowy, musztardę, utarte białko z jajka i łososia. Parmezan ucieramy na tarce o małych oczkach i dodajemy do pasty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i na koniec dodajemy posiekany koperek.
Ptysie kroimy na pół i wypełniamy pastą i przykrywamy.
Jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem. Dodajemy je stopniowo do przestudzonej masy ciągle mieszając trzepaczką. Masa musi być gładka. Na koniec warto rozcierać ją łyżką. Wtedy będzie idealna. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i szprycą lub łyżką nakładamy porcje do ptysi.
Na drugą blachę wylewamy gorącą wodę i wstawiamy ją na najniższy poziom w piekarniku. Ptysie wkładamy na środkowy poziom i pieczemy 20 minut.
Po tym czasie blachę z wodą wyjmujemy a temperaturę zmniejszamy do 180 C. Pieczemy kolejne 10 -14 minut ( w zależności od piekarnika). Po upieczeniu zostawiamy ptysie w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach aż do wystudzenia.
Pasta łososiowa : Łososia kroimy w kosteczkę. W miseczce mieszamy serek twarożkowy, musztardę, utarte białko z jajka i łososia. Parmezan ucieramy na tarce o małych oczkach i dodajemy do pasty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i na koniec dodajemy posiekany koperek.
Ptysie kroimy na pół i wypełniamy pastą i przykrywamy.