iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ptysie z czekoladową śmietaną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Ptysie to bardzo prosty i szybki sposób na pyszny deser. Wydaje się być trudny, ale jeśli raz odważymy się je przygotować to przekonamy się, że jest całkiem inaczej.

Ptysie z czekoladową śmietaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ptysie z czekoladową śmietaną

 

Sposób przygotowania:

Ptysie z czekoladową śmietaną
W garnku zagotować wodę z margaryną do gotującej się wody dodać mąkę i energicznie mieszać na malutkim palniku do momentu, az ciasto zrobi się szkliste, odstawić do wystudzenia. Kiedy ciast przestygnie to dodawać do niego po jednym jaku i mieszać do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać na blaszkę okrągłe ptysie zachowując odstępy bo w trakcie pieczenia rosnbą. Piekarnik nagrzać do 200st i piec ptysie do 30 minut po upieczeniu jeszcze kilka minut zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku i wystudzić. Śmietanę ubić pod koniec dodać przestudzoną żelatynę i ubić na sztywno do ubitej śmietany dodać sypką czekoladę i delikatnie wymieszać. Zimne ptysie przekroić ostrym nożem i przełożyć bitą śmietana po złożeniu odstawić do lodówki, aby śmietana zastygła przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Ptysie z czekoladową śmietaną
Jajka do ciasta dodawać pojedyńczo i dokładnie wymieszać.
Ptysie z czekoladową śmietaną
Na blaszkę wyciskać okrągłe ptysie w odstępach.
Ptysie z czekoladową śmietaną
Do ubitej śmietany dodać sypką czekoladę.
Ptysie z czekoladową śmietaną
Ptysie po przekrojeniu przełożyć śmietanką.