Sposób przygotowania:
Ptysie z czekoladową śmietaną
W garnku zagotować wodę z margaryną do gotującej się wody dodać mąkę i energicznie mieszać na malutkim palniku do momentu, az ciasto zrobi się szkliste, odstawić do wystudzenia. Kiedy ciast przestygnie to dodawać do niego po jednym jaku i mieszać do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać na blaszkę okrągłe ptysie zachowując odstępy bo w trakcie pieczenia rosnbą. Piekarnik nagrzać do 200st i piec ptysie do 30 minut po upieczeniu jeszcze kilka minut zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku i wystudzić. Śmietanę ubić pod koniec dodać przestudzoną żelatynę i ubić na sztywno do ubitej śmietany dodać sypką czekoladę i delikatnie wymieszać. Zimne ptysie przekroić ostrym nożem i przełożyć bitą śmietana po złożeniu odstawić do lodówki, aby śmietana zastygła przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Nina W.
iziona
Najbardziej zadowolony był mąż :)