Sposób przygotowania:
Ptysie z bitą śmietaną
W garnku o grubszym dnie gotujemy wodę z masłem, dodajemy szczyptę soli.
Gdy woda zacznie się gotować zmniejszamy ogień, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy mikserem do całkowitego połączenia się składników.
Ciasto jest gotowe, gdy ma lekko szklisty wygląd i odchodzi od ścianek.
Garnek z ciastem zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Następnie wbijamy po jednym jajku, dokładnie miksujemy i wbijamy kolejne, pamiętając o tym że kolejne jako wbijamy dopiero gdy poprzednie jest całkowicie wmieszane w masę.
Ciasto przekładamy do worka cukierniczego lub do szprycy z dekoracyjną końcówką.
Następnie wyciskamy porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy około 15 -20 minut.
Jeżeli chcemy mini ptysie wyciskamy porcje ciasta w wielkości dużego orzecha włoskiego, (pamiętajmy o odstępach pomiędzy porcjami ciasta).
Przygotowujemy śmietanę;
Mocno schłodzoną kremówkę 30 % ubijamy na sztywną masę z cukrem pudrem.
Pod koniec dodajemy śmietan fix.
Ptysie po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy na pół, napełniamy bitą śmietaną i posypujemy cukrem pudrem.
Rada;
(jeżeli lubimy mocniej sztywną śmietanę to na koniec możemy dodać rozpuszczoną letnią żelatynę),
ptysie możemy nadziewać masą budyniową lub ulubionym kremem itp,
jeżeli zostanie nam ciasta możemy je wykorzystać i upiec domowy groszek ptysiowy który będzie idealnym dodatkiem do zup - krem.
Gdy woda zacznie się gotować zmniejszamy ogień, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy mikserem do całkowitego połączenia się składników.
Ciasto jest gotowe, gdy ma lekko szklisty wygląd i odchodzi od ścianek.
Garnek z ciastem zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Następnie wbijamy po jednym jajku, dokładnie miksujemy i wbijamy kolejne, pamiętając o tym że kolejne jako wbijamy dopiero gdy poprzednie jest całkowicie wmieszane w masę.
Ciasto przekładamy do worka cukierniczego lub do szprycy z dekoracyjną końcówką.
Następnie wyciskamy porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy około 15 -20 minut.
Jeżeli chcemy mini ptysie wyciskamy porcje ciasta w wielkości dużego orzecha włoskiego, (pamiętajmy o odstępach pomiędzy porcjami ciasta).
Przygotowujemy śmietanę;
Mocno schłodzoną kremówkę 30 % ubijamy na sztywną masę z cukrem pudrem.
Pod koniec dodajemy śmietan fix.
Ptysie po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy na pół, napełniamy bitą śmietaną i posypujemy cukrem pudrem.
Rada;
(jeżeli lubimy mocniej sztywną śmietanę to na koniec możemy dodać rozpuszczoną letnią żelatynę),
ptysie możemy nadziewać masą budyniową lub ulubionym kremem itp,
jeżeli zostanie nam ciasta możemy je wykorzystać i upiec domowy groszek ptysiowy który będzie idealnym dodatkiem do zup - krem.
SylaUla
gosia56
BozenaMatuszczyk
Bardzo się cieszę z tego powodu bo robiłam je pierwszy raz.;)
Dziękuję.
BozenaMatuszczyk
Gosiu dzięki ,miło mi.;)
haniakson
BozenaMatuszczyk
Oj już tylko wspomnienie pozostało i apetyt na następne.
BYŁY BARDZO SMACZNE.;)
gusia1000