BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Ptysie z bitą śmietaną

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dzisiaj pierwszy raz przygotowałam ptysie z bitą śmietaną. Bałam się zabrać za ciasto ptysiowe, myślałam że jest trudne,ale jest to łatwiejsze jak myślałam i powiem że nie ma się co bać. Moje 1 ptysie może wyszły nie najlepiej ale bardzo smacznie.

Ptysie z bitą śmietaną Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ptysie z bitą śmietaną

 

  • mąki pszenna 400 g,
  • woda niegazowana 500 ml,
  • masło 200 g,
  • jajka 6 szt,
  • sól duża szczypta,
  • kremówka 30 % 600 ml,
  • cukier puder 3 łyżki,
  • śmietan fix 3 op,
  • dodatkowo;
  • cukier puder do posypani,

Sposób przygotowania:

Ptysie z bitą śmietaną
W garnku o grubszym dnie gotujemy wodę z masłem, dodajemy szczyptę soli.

Gdy woda zacznie się gotować zmniejszamy ogień, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy mikserem do całkowitego połączenia się składników.

Ciasto jest gotowe, gdy ma lekko szklisty wygląd i odchodzi od ścianek.

Garnek z ciastem zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

Następnie wbijamy po jednym jajku, dokładnie miksujemy i wbijamy kolejne, pamiętając o tym że kolejne jako wbijamy dopiero gdy poprzednie jest całkowicie wmieszane w masę.

Ciasto przekładamy do worka cukierniczego lub do szprycy z dekoracyjną końcówką.

Następnie wyciskamy porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy około 15 -20 minut.

Jeżeli chcemy mini ptysie wyciskamy porcje ciasta w wielkości dużego orzecha włoskiego, (pamiętajmy o odstępach pomiędzy porcjami ciasta).

Przygotowujemy śmietanę;

Mocno schłodzoną kremówkę 30 % ubijamy na sztywną masę z cukrem pudrem.

Pod koniec dodajemy śmietan fix. 

Ptysie po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy na pół, napełniamy bitą śmietaną i posypujemy cukrem pudrem.

Rada;

(jeżeli lubimy mocniej sztywną śmietanę to na koniec możemy dodać rozpuszczoną letnią żelatynę),

ptysie możemy nadziewać masą budyniową lub ulubionym kremem itp,

jeżeli zostanie nam ciasta możemy je wykorzystać i upiec domowy groszek ptysiowy który będzie idealnym dodatkiem do zup - krem.
Ptysie z bitą śmietaną
Wodę zagotować z masłem i szczyptą soli ,gotować do całkowitego rozpuszczenia masła
Ptysie z bitą śmietaną
Dodać mąkę i energicznie mieszamy do połączenia składników
Ptysie z bitą śmietaną
Studzimy,dodajemy po jednym jajku cały czas miksując
Ptysie z bitą śmietaną
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 15 -20 minut
Ptysie z bitą śmietaną
Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na pół i napełniamy śmietaną, posypujemy cukrem pudrem