Pizzerki ze skyra

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smakowite przekąski, świetne w ramach małej przegryzki, jak i jako dodatek do posiłku, wszystkie składniki fajnie się łączą dając przyjemny efekt smakowy.

Pizzerki ze skyra

Składniki:

Pizzerki ze skyra

 

  • 150g skyru naturalnego
  • 1 jajko
  • 60g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12 niedużych, okrągłych plasterków drobiowej wędliny
  • 3 duże plastry mozzarelli z kawałka, bloku
  • pół czerwonej cebuli
  • koncentrat pomidorowy
  • sól
  • czosnek granulowany
  • oregano

Sposób przygotowania:

Pizzerki ze skyra
Białko oddzielić od żółtka. Do żółtka dodać skyr, mąkę, proszek proszek do pieczenia i czosnek granulowany, całość posolić i ręcznie wymieszać. Białko mikserem ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać pianę do wcześniej połączonych z żółtkiem składników.

Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać surowe jeszcze ciasto na pizzerki i rozsmarować je formując przeciętnej wielkości placki. Wyszło mi 6 spodów. Piec same spody jeszcze bez dodatków w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez około 15 minut, aż się ładnie zarumienią. Podpieczone spody wysunąć z piekarnika.

Każdą pizzerkę posmarować pomidorowym koncentratem (można zamienić na ketchup) i posypać oregano. Na wierzch kłaść po kawałku serowego plastra (u mnie mozzarella, ale można użyć dowolnego rodzaju sera), dwa plastry drobiowej wędliny i kilka kawałków pokrojonej niezbyt drobno czerwonej cebuli.

Pizzerki z ułożonymi dodatkami wsunąć z powrotem do piekarnika i podpiec już w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu przez około 5 - 8 minut.