Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1416]

Ciastka owsiane z lawendą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 600
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasteczka są pyszne - odrobinę miękkie w środku i mocno chrupiące z zewnątrz. Tak pachną, że trudno im się oprzeć. To doskonała przekąska dla dzieci, jak i dorosłych!

Ciastka owsiane z lawendą

Składniki:

Ciastka owsiane z lawendą

24-25 ciastek:

Sposób przygotowania:

Ciastka owsiane z lawendą

Masa:

Ciastka owsiane z lawendą
Można dodać więcej lawendy, ale podana ilość jest już wyczuwalna.

Mąkę, płatki owsiane, cukier i proszek do pieczenia przesypać umieścić w misce i dokładnie wymieszać.

Masło rozpuścić w garnuszku i kolejno połączyć z mlekiem oraz miodem.

Całość wymieszać na gładką masę, a na końcu wmieszać uprzednio roztartą w palcach - lawendę.

Formowanie:

Ciastka owsiane z lawendą
Można robić ciasta od dowolnej wielkości.

Z ciasta uformować kulki wielkością przypominające orzech włoski.

Każdą kulę należy spłaszczyć i ułożyć na blasze uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.

Między ciastkami powinny być zachowane 2 cm odstępy.

Pieczenie:

Ciastka owsiane z lawendą
Ciastka należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Ciasteczka piec w rozgrzanym piekarniku - około 10 minut w 180 stopniach.

Powinny być lekko rumiane i miękkie. Podczas stygnięcia stwardnieją.