bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Migdałowe ciasteczka z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasteczka lubi każdy łasuch, szczególnie takie domowe, są bardzo smaczne, proste i szybkie do przygotowania.

Migdałowe ciasteczka z czekoladą

Składniki:

Migdałowe ciasteczka z czekoladą

 

  • 400 gram mąki pszennej
  • 50 gram mielonych migdałów
  • 200 gram masła
  • 60 gram cukru pudru
  • 2 jajka
  • Szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • Papier do pieczenia
  • Foremka do wycinania ciasteczek
  • Wałek z ozdobnym wzorkiem

Sposób przygotowania:

Migdałowe ciasteczka z czekoladą
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, mielone migdały, jajka, szczyptę soli oraz posiekane masło.

Wszystko razem siekamy i zagniatamy ciasto, zawinięte w folię wstawiamy do lodówki na godzinę. Stolnicę posypujemy mąką, wałkujemy ciasto na grubość 0,5 cm., wałkujemy wałkiem ze wzorem i wycinamy ciasteczka.

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.

Lekko ostudzone ciasteczka smarujemy nieregularnie roztopioną czekoladą.

Tagi:

ciastka