Sposób przygotowania:
Ptysiowy wieniec z truskawkową śmietanką
CIASTO: Wodę wlewamy do garnka i podgrzewamy. Do letniej dodajemy margarynę. Całość podgrzewamy do momentu jak tłuszcz się rozpuści. Następnie dodajemy do całości sól , proszek do pieczenia oraz wsypujemy mąkę. Masę mieszamy do momentu powstania „kluski” . Ciasto powinno odchodzić dobrze od ścianek. Ciasto delikatnie studzimy. Następnie dodajemy do niego stopniowo do jednym jajku cały czas ucierając pałką. Gotowe ciasto przekładamy do worka cukierniczego i wyciskać z niego ptysiowy wieniec. Ptysie pieczemy około 20 minut w 180°C , do zrumienienia. Z tej porcji wychodzą dwa wieńce.Upieczone wieńce studzimy, a następnie ścinamy wierzchy ptysi. Ptysie napełniamy truskawkową śmietanką i odstawiamy do zastygnięcia na ok. 0,5 godz. do lodówki. Przed podaniem ptysie posypujemy cukrem pudrem. ŚMIETANKA: •Około 2-3 łyżki cukru Mus truskawkowy podgrzewamy i słodzimy. W ciepłym rozpuszczamy galaretki. Pozostawiamy do przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy tężejącą galaretkę. Całość dokładnie miksujemy. Śmietankę przekładamy do worka cukierniczego. Tak przygotowaną napełniamy dolne części ściętego wieńca. Przykrywamy uprzednio ściętymi wierzchami. Odstawiamy do zastygnięcia.
marietta
czekoladka_m