Sposób przygotowania:
Wieniec ptysiowy z truskawkami
W rondelku zagotowujemy wodę z masłem, cukrem i szczyptą soli. Dodajemy mąkę i gotujemy do powstania gładkiego i lśniącego ciasta, które zacznie odstawać od ścianek. Odstawiamy do ostudzenia. Dodajemy po jednym jajku miksując cały czas, na koniec dodajemy proszek do pieczenia, Ciasto przekładamy do szprycy i wyciskamy okrąg o średnicy 24 cm na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach, studzimy i przekrawamy na pół. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Zagotowujemy sok z cytryny wraz z cukrem i rozpuszczamy w nim żelatynę. Dodajemy maślankę i odstawiamy masę na 45 minut do stężenia. Po tym czasie mieszamy masę z ubitą na sztywno śmietanką i ponownie wstawiamy do lodówki na 15 minut. Truskawki oczyszczamy i kroimy na pół. Przekrojony wieniec wypełniamy kremem , na to układamy truskawki, przykrywamy drugą częścią wieńca, a wierzch posypujemy cukrem pudrem.
marietta
edytaha
zbysiowa
marietta
paulisia_elk