paulisia_elk

paulisia_elk

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Wieniec ptysiowy z truskawkami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Truskawki i bita śmietana w ptysiowym cieście - pycha

Wieniec ptysiowy z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wieniec ptysiowy z truskawkami

 

  • Ciasto:
  • 1 szkl wody
  • 8 dag masła
  • 15 dag mąki
  • 4 jajka
  • łyżka cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Krem:
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • sok z 1 cytryny
  • 10 dag cukru
  • 2 szklanki maślanki
  • szklanka kremówki

 

Sposób przygotowania:

Wieniec ptysiowy z truskawkami
W rondelku zagotowujemy wodę z masłem, cukrem i szczyptą soli. Dodajemy mąkę i gotujemy do powstania gładkiego i lśniącego ciasta, które zacznie odstawać od ścianek. Odstawiamy do ostudzenia. Dodajemy po jednym jajku miksując cały czas, na koniec dodajemy proszek do pieczenia, Ciasto przekładamy do szprycy i wyciskamy okrąg o średnicy 24 cm na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach, studzimy i przekrawamy na pół. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Zagotowujemy sok z cytryny wraz z cukrem i rozpuszczamy w nim żelatynę. Dodajemy maślankę i odstawiamy masę na 45 minut do stężenia. Po tym czasie mieszamy masę z ubitą na sztywno śmietanką i ponownie wstawiamy do lodówki na 15 minut. Truskawki oczyszczamy i kroimy na pół. Przekrojony wieniec wypełniamy kremem , na to układamy truskawki, przykrywamy drugą częścią wieńca, a wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Wieniec ptysiowy z truskawkami
Ciasto robimy analogicznie jak na ptysie
Wieniec ptysiowy z truskawkami
Wieniec wyciskamy tak żeby był dośc gruby
Wieniec ptysiowy z truskawkami
Gdy przekroimy ciasto będzie miało dołek w sam raz na krem
Wieniec ptysiowy z truskawkami
Jeżeli ktoś nie lubi truskawek można dać np jagody