madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Pucharek pełen budyniu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Budyniowy deser świetny na podwieczorek zarówno na ciepło jak i na zimno. Oczywiście dobór owoców można dowolnie zmienić.

Pucharek pełen budyniu Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pucharek pełen budyniu

 

  • 4 łyżki płatków czekoladowych
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 l mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 puszka mandarynek

Sposób przygotowania:

Pucharek pełen budyniu
Mandarynki osączamy z zalewy.Do dwóch pucharków wsypujemy po dwie łyżki płatków czekoladowych, a na nich układamy osączone mandarynki (trochę pozostawiamy na wierzch). Do rondelka wlewamy mleko, pozostawiamy pół szklanki, a resztę zagotowujemy z cukrem i masłem. W połowie szklanki mleka rozpuszczamy proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy zawiesinę, całt czas intensywnie mieszając. Gdy zgęstnieje, ściągamy z ognia i jeszcze ciepły wlewamy do pucharków. Na wierzchu układamy pozostałe mandarynki.
Pucharek pełen budyniu
Na dnie pucharków układamy płatki i owoce
Pucharek pełen budyniu
Zagotowujemy w rondelku mleko z cukrem i masłem
Pucharek pełen budyniu
Jeszcze ciepły budyń wlewamy do pucharków