Pucharek truskawkowo-żurawinowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Słodki deser jak afrodyzjak

Pucharek truskawkowo-żurawinowy

Składniki:

Pucharek truskawkowo-żurawinowy

 

 

Sposób przygotowania:

Pucharek truskawkowo-żurawinowy


1. Truskawki opłukać, oczyścić i pokroić na 2 lub 4 części, w zależności od wielkości.



2. Limonkę opłukać, zetrzeć skórkę. Z połowy limonki wycisnąć sok. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wydobyć miąższ.



3. Do truskawek dodać skórkę i sok z limonki, wanilię, żurawiny, pieprz i szczyptę soli. Odstawić na 15-20 minut.



4. Truskawki umieścić w pucharkach. Pokroić bezy i dodać według uznania.





Czas przygotowania: ok. 15 minut + 15-20 minut marynowania truskawek w soku.





Wskazówka: W okresie od września do stycznia można zastosować świeże żurawiny zamiast suszonych. 125 g świeżych żurawin podgrzewać w 1 łyżce stołowej wody z dodatkiem 2 łyżek stołowych cukru przez 3-4 minuty, mieszając. Odstawić do ostygnięcia i zalać marynatą z soku limonki wg instrukcji powyżej.





Wartości odżywcze (1 porcja):

Wartość energetyczna: 110 kcal  / 463 kJ

Białko: 1,4 g

Tłuszcz: 0,7 g

Węglowodany: 24 g



Tagi:

beza bezy