Sposób przygotowania:
Pucharek truskawkowo-żurawinowy1. Truskawki opłukać, oczyścić i pokroić na 2 lub 4 części, w zależności od wielkości.
2. Limonkę opłukać, zetrzeć skórkę. Z połowy limonki wycisnąć sok. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wydobyć miąższ.
3. Do truskawek dodać skórkę i sok z limonki, wanilię, żurawiny, pieprz i szczyptę soli. Odstawić na 15-20 minut.
4. Truskawki umieścić w pucharkach. Pokroić bezy i dodać według uznania.
Czas przygotowania: ok. 15 minut + 15-20 minut marynowania truskawek w soku.
Wskazówka: W okresie od września do stycznia można zastosować świeże żurawiny zamiast suszonych. 125 g świeżych żurawin podgrzewać w 1 łyżce stołowej wody z dodatkiem 2 łyżek stołowych cukru przez 3-4 minuty, mieszając. Odstawić do ostygnięcia i zalać marynatą z soku limonki wg instrukcji powyżej.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 110 kcal / 463 kJ
Białko: 1,4 g
Tłuszcz: 0,7 g
Węglowodany: 24 g