kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Pudding z croissantów

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

słodki rozpieszczacz dla którego warto rano otworzyć oczy

Pudding z croissantów

Składniki:

Pudding z croissantów

 

  • 200 g rogalików croissantów
  • 125 ml słodkiej śmietany 30%
  • 125 ml tłustego mleka
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki wrzątku
  • 25 ml rumu lub innego aromatycznego alkoholu
  • 1 roztrzepane jajko

 

Sposób przygotowania:

Pudding z croissantów
Cukier wrzuć na patelnię,dodaj 2 łyżki wrzątku i podgrzewaj na małym ogniu aż z masy powstanie karmel.Dodaj śmietanę oraz mleko,energicznie zamieszaj,zestaw z ognia.Dodaj jajko oraz rum,zamieszaj.

Croissanty porwij na małe kawałki i ułóż w naczyniu do zapiekania.Zalej masą karmelową i wstaw do nagrzanego piekarnika.Zapiekaj przez około 20 minut.Podawaj gorące.

Tagi:

jajko jajka