SUPERPRZEPIS

Pudding z pączków

  • renatka1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Pudding z pączków Więcej zdjęć (5)

Pyszne danie znakomite jako deser.

Składniki:

Pudding z pączków

 

  • 2 pączki z marmoladą
  • sok z jednej pomarańczy
  • 1 całe jajo
  • garść rodzynek
  • 3 łyżki masła
  • pół szklanki mleka
  • półszklanki śmietanki 30 %
  • cukier kryształ do posypania

Sposób przygotowania:

Pudding z pączków
Pączki należy pokroić w plastry i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Następnie jajko roztrzepać mikserem i dodać mleko i śmietankę.Z pomarańczy wycisnąć sok, może być z cząstkami owocu i dodać do sosu, dodać także rodzyni i wszystko razem wymieszać. Tak powstałym sosem zalać pączki, następnie roztopić masło i polać nim danie, a na koniec posypać cukrem pudrem. Nagrzać piekarnik do 180 stopni, włożyć danie do zapieczenia. Zapiekać przez 30 minut. Spożywać na ciepło.
Pudding z pączków
Pączki pokroić w plastry i ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Pudding z pączków
Jajko roztrzepać, dodać mleko i śmietankę i wymieszać.
Pudding z pączków
Do sosu dodać sok wyciśnięty z pomarańczy i rodzynki.
Pudding z pączków
Sosem zalać pączki, następnie polać roztopionym masłem i posypać cukrem i zapiec.

Tagi:

pączki