Sposób przygotowania:
Pulpeciki rybne pachnące kolendrą
Rybę myjemy, dokładnie oczyszczamy z ości (jeśli są ) i osuszamy. Za pomocą ostrego noża rybę siekamy najdrobniej jak się da – przekładamy do miski.
Do pokrojonej ryby wbijamy jajko, dodajemy curry, posiekaną kolendrę i szczypiorek, skórkę otartą z limonki i posiekaną chilli- doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy najpierw połowę mąki i starannie wszystko mieszamy. Jeśli konsystencja ciasta jest zbyt luźna dodajemy więcej mąki.
Lekko wilgotnymi dłońmi nabieramy porcję ciasta i formujemy pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pulpeciki po 5-8 minut z każdej strony (na niezbyt dużym ogniu ).
Usmażone pulpeciki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Serwujemy z ulubionym sosem np. słodkim chilli lub ulubionymi surówkami np. z białej kapusty w chińskim stylu.
Smacznego.
Do pokrojonej ryby wbijamy jajko, dodajemy curry, posiekaną kolendrę i szczypiorek, skórkę otartą z limonki i posiekaną chilli- doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy najpierw połowę mąki i starannie wszystko mieszamy. Jeśli konsystencja ciasta jest zbyt luźna dodajemy więcej mąki.
Lekko wilgotnymi dłońmi nabieramy porcję ciasta i formujemy pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pulpeciki po 5-8 minut z każdej strony (na niezbyt dużym ogniu ).
Usmażone pulpeciki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Serwujemy z ulubionym sosem np. słodkim chilli lub ulubionymi surówkami np. z białej kapusty w chińskim stylu.
Smacznego.
zosiani
Igraszki Losu
zosiani napisał(a):