Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Pulpeciki z mintaja z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wyśmienite pulpeciki szczególnie lubiane przez moje dzieci.

Pulpeciki z mintaja z warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpeciki z mintaja z warzywami

 

  • 3 filety z mintaja
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka korzeń
  • 1 marchewka
  • kawałek selera (dość mały)
  • natka pietruszki
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka bułki tartej
  • mąka orkiszowa
  • 1,5 l bulionu warzywnego

Sposób przygotowania:

Pulpeciki z mintaja z warzywami
Marchewkę, pietruszkę, seler obieramy i kroimy w ok 1-2 cm kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w sporą kostkę. Natkę pietruszki grubo siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wszystko razem na niej lekko podsmażamy (ok 10 min). Filety obsuszamy i siekamy w malakserze. Przesmażone warzywa również siekamy i dodajemy do masy rybnej. Do całości dodajemy sól, pieprz i bułkę tartą. Dokładnie mieszamy i formujemy kulki wielkości piłeczki pingpongowej i obtaczamy w mące. W garnku zagotowujemy bulion i na gotujący się wrzucamy pulpety. Gotujemy ok 8-10 min, po czym wyjmujemy z wywaru i możemy podawać. Z pozostałego wywaru można zrobić sos np. pomidorowy i polać nim pulpety.
Pulpeciki z mintaja z warzywami
Na rozgrzanej oliwie przesmażamy cebulę i resztę warzyw
Pulpeciki z mintaja z warzywami
Przesmażone warzywa siekamy w malakserze
Pulpeciki z mintaja z warzywami
Uformowane pulpety obtaczamy w mące orkiszowej
Pulpeciki z mintaja z warzywami
Pulpety gotujemy w bulionie warzywnym ok 10 min