Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Pulpeciki z indyka z czarnuszką, manną i warzywami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 210
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To szybka oraz zdrowa propozycja na smaczny obiad dla małych i dużych. Jeśli lubicie sosy to polecam delikatny na bazie śmietanki lub klasyczny pomidorowy.

Pulpeciki z indyka z czarnuszką, manną i warzywami

Składniki:

Pulpeciki z indyka z czarnuszką, manną i warzywami

Około 10 sztuk w zależności od wielkości, masa na pulpeciki:

  • 300-350g mięsa mielonego z fileta indyka (może być dowolne)
  • 1/2 bułki namoczonej w mleku/wodzie
  • 1 łyżka kaszy manny (płaska)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżka koperku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki
  • sól (do smaku)

Dodatkowo:

  • kilka różyczek brokuła
  • kilka różyczek kalafiora
  • garść mini marchewek lub 1/2 zwykłej

Sposób przygotowania:

Pulpeciki z indyka z czarnuszką, manną i warzywami

Warzywa:

Pulpeciki z indyka z czarnuszką, manną i warzywami
Tak naprawdę można użyć dowonych warzyw.

Warzywa ugotowane na parze (można też w wodzie) pokroić na mniejsze kawałeczki.

Masa mięsna:

Pulpeciki z indyka z czarnuszką, manną i warzywami
Pamiętajcie, że mięso po ugotowaniu będzie mniej słone.

Mięso połączyć z odciśniętą bułką, posiekanym czosnkiem i resztą składników masy mięsnej.
Na końcu wmieszać warzywa.

Formowanie:

Pulpeciki z indyka z czarnuszką, manną i warzywami
U mnie kuleczki wielkością przypominają orzech włoski.

Z masy mięsnej uformować niewielkie kuleczki.

Gotowanie:

Pulpeciki z indyka z czarnuszką, manną i warzywami
Do wody można również dodać listek laurowy.

Kuleczki delikatnie włożyć do wrzątku i gotować około 10 minut.