Sposób przygotowania:
Pulpeciki z indyka w sosie paprykowymETAP 1:
![Pulpeciki z indyka w sosie paprykowym Pulpeciki z indyka w sosie paprykowym](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pulpeciki-z-indyka-w-sosie-paprykowym-384400.jpg)
W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej obrane warzywa: seler, pietruszkę i marchewkę pokrojoną w plasterki. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości warzyw.
ETAP 2:
![Pulpeciki z indyka w sosie paprykowym Pulpeciki z indyka w sosie paprykowym](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pulpeciki-z-indyka-w-sosie-paprykowym-384401.jpg)
Gdy warzywa będą miękkie dodajemy pokrojone papryki i gotujemy do miękkości. Wtedy wyjmujemy liść laurowy, ziele i seler. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami, dodajemy koncentrat i miksujemy blenderem.
ETAP 3:
![Pulpeciki z indyka w sosie paprykowym Pulpeciki z indyka w sosie paprykowym](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pulpeciki-z-indyka-w-sosie-paprykowym-384402.jpg)
W tym czasie przygotowujemy pulpeciki: do mięsa mielonego wbijamy jajko, dodajemy posiekaną cebulę, odciśniętą z wody kajzerkę i przyprawy. Całość mieszamy, następnie dodajemy tyle bułki tartej, aby uzyskać konsystencję jak na kotlety mielone. Formujemy zgrabne pulpeciki.
ETAP 4:
![Pulpeciki z indyka w sosie paprykowym Pulpeciki z indyka w sosie paprykowym](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pulpeciki-z-indyka-w-sosie-paprykowym-384403.jpg)
Do gładkiego sosu ostrożnie wkładamy pulpeciki i gotujemy około 20-25 minut po wypłynięciu. Na koniec sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozrobioną w niewielkiej ilości przegotowanej zimnej wody.
Podajemy z dowolnymi dodatkami: kasza, ryż, makaron, ziemniaki.
zbysiowa
MałaMi89
Ja też lubię:)