MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Pulpeciki z indyka w sosie paprykowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Propozycja lekka, idealna dla dzieci, ale nie tylko. W zasadzie nazwałabym je FIT. Indyk to mięso delikatne, w całej potrawie nie ma dużo tłuszczu.

Pulpeciki z indyka w sosie paprykowym

Składniki:

Pulpeciki z indyka w sosie paprykowym

Na pulpety

  • 1/2 kg mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1 płaska łyżeczka ostrej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 kajzerka namoczona w wodzie i odciśnięta
  • bułka tarta - ile zabierze

Na sos

Sposób przygotowania:

Pulpeciki z indyka w sosie paprykowym

ETAP 1:

Pulpeciki z indyka w sosie paprykowym
Na wrzątek wrzucamy seler, pietruszkę i marchew

W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej obrane warzywa: seler, pietruszkę i marchewkę pokrojoną w plasterki. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości warzyw.

ETAP 2:

Pulpeciki z indyka w sosie paprykowym
Gdy warzywa będą miękkie dorzucamy pokrojoną paprykę

Gdy warzywa będą miękkie dodajemy pokrojone papryki i gotujemy do miękkości. Wtedy wyjmujemy liść laurowy, ziele i seler. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami, dodajemy koncentrat i miksujemy blenderem.

ETAP 3:

Pulpeciki z indyka w sosie paprykowym

W tym czasie przygotowujemy pulpeciki: do mięsa mielonego wbijamy jajko, dodajemy posiekaną cebulę, odciśniętą z wody kajzerkę i przyprawy. Całość mieszamy, następnie dodajemy tyle bułki tartej, aby uzyskać konsystencję jak na kotlety mielone. Formujemy zgrabne pulpeciki.

ETAP 4:

Pulpeciki z indyka w sosie paprykowym
Pulpeciki wrzucamy do przygotowanego sosu, po ugotowaniu zagęszczamy

Do gładkiego sosu ostrożnie wkładamy pulpeciki i gotujemy około 20-25 minut po wypłynięciu. Na koniec sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozrobioną w niewielkiej ilości przegotowanej zimnej wody.
Podajemy z dowolnymi dodatkami: kasza, ryż, makaron, ziemniaki.