migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Pulpeciki z indyka z kurkami i makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kupiłam piękny udziec z indyka. Córeczka miała ochotę na pulpeciki więc mięsko zmieliłam. Dodałam kurki i pełnoziarnisty makaron i wyszedł pyszny, szybki i pożywny obiadek.

Pulpeciki z indyka z kurkami i makaronem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpeciki z indyka z kurkami i makaronem

 

  • 450 g mięsa mielonego z udźca indyka
  • 200 g kurek
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1/2 szklanki śmietanki 30 %
  • sól. pieprz
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • ok 300 g makaronu pełnoziarnistego wstążki

Sposób przygotowania:

Pulpeciki z indyka z kurkami i makaronem
Kurki dokładnie oczyścić, mniejsze zostawić w całości a większe pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuścić masło. Dodać kurki i smażyć chwilę aż nieco zmiękną i puszczą soki. W międzyczasie przygotować masę na pulpeciki.

Do zmielonego mięsa z indyka dodać kaszę mannę oraz posiekaną natkę, sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrobić. Gdy kurki już nieco zmiękną wlać do nich gorącą wodę, zagotować. Z przygotowanej mięsnej masy formować małe pulpeciki wielkości dużego orzecha włoskiego i wrzucać na patelnię do kurek.

Gotować ok 10 minut, w trakcie przekręcić pulpeciki aby równomiernie się gotowały. Następnie wlać śmietankę i dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą. Mąkę wymieszać w odrobinie wody i zagęścić sos. Makaron ugotować i nałożyć na talerze.

Polać sosem z kurkami i pulpecikami.
Pulpeciki z indyka z kurkami i makaronem
Kurki dokładnie oczyścić, mniejsze zostawić w całości a większe pokroić na mniejsze kawałki.
Pulpeciki z indyka z kurkami i makaronem
. Do zmielonego mięsa z indyka dodać kaszę mannę oraz posiekaną natkę, sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrobić.
Pulpeciki z indyka z kurkami i makaronem
Gdy kurki już nieco zmiękną wlać do nich gorącą wodę, zagotować. Z przygotowanej mięsnej masy formować małe pulpeciki wielkości dużego orzecha włoskiego i wrzucać na patelnię do kurek.
Pulpeciki z indyka z kurkami i makaronem
Następnie wlać śmietankę i dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą. Mąkę wymieszać w odrobinie wody i zagęścić sos.

Tagi:

dania makarony